Drets Humans

Manresa presenta la campanya Justícia Global «Manresa amb els Drets Humans»

La música de Carles Cases, Celeste Alias i Olga López acompanyaran les veus de l’activisme pels drets humans els dies 2 i 10 de desembre

per Redacció, 24 de novembre de 2020 a les 18:00 |
El regidor de Nova Ciutadania i Cooperació, Jamaa Mbarki El Bachir, i el dinamitzador de la Casa Flors Sirera, Bernat Marrè | AjM
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Del 2 al 21 de desembre, la Regidoria de Cooperació de l'Ajuntament de Manresa —en col·laboració amb el Consell Municipal de Solidaritat— promou la campanya per la Justícia Global Manresa amb els Drets Humans, lligada al Dia internacional dels Drets Humans, que se celebra el 10 de desembre. La campanya vol ser el punt de sortida d'un conjunt d'accions que volen visibilitzar els 25 anys de treball i compromís del Consell Municipal de Solidaritat, format per diferents ONGD de la ciutat, col·legis professionals, la Federació d'Associacions de Veïns i el mateix Ajuntament de Manresa.

El programa convida a reflexionar i a compartir experiències d'activisme social, tant al nostre territori com a altres realitats. L'objectiu és crear espais d'aprenentatge conjunt i sumar aportacions de diferents àmbits. La música, la poesia, la fotografia, el consum conscient i, especialment, els testimonis des de projectes concrets, s'alien per construir un món més just.


A causa de la situació d'excepcionalitat provocada per la pandèmia de la Covid-19, s'ha ideat un programa que combina actes virtuals amb actes presencials, que seguiran totes les mesures de seguretat que marquen les autoritats sanitàries.

Una nova web que aprofundeix en els valors de la Justícia i l'Educació per la Pau


Coincidint amb la campanya per la Justícia Global Manresa amb els Drets Humans, la regidoria de Cooperació ha estrenat la renovació de la seva web, amb la voluntat de reforçar un canvi de model que s'ha anat gestant els darrers anys tant en l'àmbit internacional com local. Així, suposa aprofundir en una cooperació basada en els valors de la Justícia i l'Educació per la Pau. Per aquest motiu, el nou logo vinculat al Consell Municipal de Solidaritat parla de Justícia Global.

Als apartats de la web el ciutadà podrà trobar els diferents àmbits que es treballen des de Cooperació, donant especial importància a la formació i a l'acompanyament a entitats que es realitza des de la Casa per la Solidaritat i la Pau, Flors Sirera. Destaca també l'apartat de suport a centres educatius, on s'especifiquen els tallers que s'ofereixen de manera gratuïta i que estan adaptats a les diferents edats. Completa la web l'apartat de notícies i d'actualitat.

Programa d'actes

Taules rodones-Concert: el preu d'alçar la veu i el llegat de Pere Casaldàliga amb Celeste Alias, Olga López i Carles Cases

La campanya s'iniciarà el 2 de desembre a les 19 h a l'Auditori de la Plana de l'Om amb una taula rodona d'experiències de defensa de Drets Humans Palestina, Marroc (Rif) i Xile. El que es busca és donar una visió global de la defensa de Drets Humans al món, marcar els punts en comú d'aquestes tres experiències i a la vegada donar a conèixer realitats que ens acostumen a ser desconegudes, tot i els objectius comuns.

Aritz Garcia, president de Sodepau, Reda Benzaza, activista del Movimient Popular del Rif i exiliat polític i dues activistes lligades a Amnistía Internacional Chile seran les persones participants en línia a l'acte. D'aquesta manera, es segueix la línia iniciada el 10 de desembre de 2019 amb la visita de les defensores Milena Florez i Mario Luna. L'acte inclourà una cloenda musical amb Celeste Alias i Olga López, dues veus properes, intenses i comunicatives amb un repertori molt vinculat a la cultura de pau. En paraules de les mateixes cantants, "la música és present absolut i ens transporta al món que desitgem".

També a l'Espai Plana de l'Om es realitzarà dimecres, 10 de desembre 19 h l'acte Pere, el llegat de la transformació social a Brasil per recordar la figura i trajectòria de l'activista per la pau. L'acte comptarà amb La música de Carles Cases i les veus d' Elena Sixto, Ton Armengol, Gilma Arévalo i Flavio Carvalho. Aquest darrer, també ens aportarà el seu testimoni sobre la situació actual al Brasil. El Flavio és sociòleg, escriptor i poeta. Fundador de l'associació Col·lectiu Brasil Catalunya. Participant del Comitè de Suport al Moviment dels Sense Terra i de la FIBRA. L'acte compte amb el suport d'Araguaia.

Pels dos actes caldrà fer reserva prèvia gratuïta a la web del Teatre Kursaal.

Dos intercanvis en línia per repensar el model de Justícia Local-Global

Dimecres, 9 de desembre a les 19 h es durà a terme la formació La tutela judicial: un dret universal, efectiu i gratuït. Els advocats Albert Guals i David Casella de la Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de Manresa realitzaran una xerrada sobre l'assistència jurídica gratuïta i de qualitat perquè les desigualtats no siguin barrera en la defensa dels nostres drets. Es tractaran diferents àmbits: violència de gènere, persones detingudes, menors, estrangeria, desnonaments, drets laborals, entre molts altres.

D'altra banda, i amb l'objectiu de repensar el model de cooperació que es treballa des de les entitats socials, es realitzarà la formació Transformacions socials i globals en època Covid. Quina nova realitat i eines d'intervenció tenim des de les entitats socials i les ONGD? Cal revisar les estratègies d'intervenció i sensibilització? De tot això en parlarem amb Núria Camps de l'entitat Avalua, com un treball necessari en el marc del 25è aniversari del Consell Municipal de Solidaritat.

Les dues formacions són gratuïtes i caldrà fer inscripció prèvia enviant un correu a casaflorsirera@altecom.cat per rebre l'enllaç a la plataforma de Zoom.

Tasta els matisos del comerç just

El comerç just no pot deixar d'estar present en una campanya de drets humans. El nostre model de consum determina el món. Un missatge important tot l'any, però més a les portes de Nadal. Actuar localment pensant globalment és un dels objectius que persegueix la cooperació i el replantejament entorn del consum diari hi juga un paper clau. És per això que dins de Manresa amb els Drets Humans es realitzarà el tast de Tast de Cafè Manresa el divendres, 11 de desembre a les 17 h. L'acte inclourà una conversa amb cooperativa de Comerç Just de Nicaragua i tast virtual de cafè amb Alternativa 3. Prepara't un cafè de comerç just i coneix tant el seu sabor com la vida de les seves productores. El tast compta amb la col·laboració de laCoordi, l'Assoc. Josep Ma. Cunill pel Comerç Just i Mengem Bages.

Per inscriure's, cal enviar un correu a casaflorsirera@altecom.cat.

Itineraris d'Exposicions: Dona, terra i migracions en quatre exposicions a la ciutat

Dues exposicions a peu de carrer i dues a la Sala Plana de l'Om il·lustraran situacions concretes de desigualtat social i defensores amb una llarga trajectòria de lluita contra les vulneracions de drets.

The Backway. A l'origen de la migració africana. Proposta de Ruido Photo. Una mirada a les causes de les migracions. Defensores de Drets Humans. Proposta del Consell Municipal de Solidaritat. Dones i activisme social. 25 anys de CM de Solidaritat. Passeig Pere III-Crist Rei del 9 al 21 de desembre.

Sahel: terra, dona i aigua. Projectes que canvien vides: sobirania alimentària i apoderament de la comunitat. Nissah. La lluita quotidiana de 4 dones pels drets col·lectius al Líban i Jordània. Somnis i projectes que qüestionen estereotips i construeixen un món diferent. Sala Plana de l'Om del 9 al 20 de desembre

Producció de les dues exposicions: Assoc. Catalana per la Pau.

La campanya s'organitza des del Consell Municipal de Solidaritat amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

Participació