Anella Verda

Meandre demana continuïtat al camí del riu i connexions radials atractives i segures amb l'Anella Verda

L'entitat es va reunir amb Marc Aloy per traslladar-li tot un seguit de demandes relacionades amb l'entorn natural de Manresa

per Redacció, 24 de novembre de 2020 a les 09:31 |
Vorera estreta i perillosa al Pont Nou i al Parc Fluvial del Cardener | Meandre
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat 11 de novembre, l'entitat Meandre va mantenir una reunió amb l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i amb el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, per tal de demanar-los una aposta per l'execució de diverses propostes relacionades amb la connectivitat natural de la ciutat a través de l'Anella Verda i en la millora de la Torre Lluvià durant aquest mandat.

Meandre raona que Manresa té un rodal de 360º força preservat, i disposa de diversos espais naturals propers per fer activitats culturals, de salut i de lleure sense aglomeracions. Avui, l'Anella Verda de Manresa ja és una realitat, però, consideren, "té uns dèficits importants que si són arranjats poden fer de Manresa un referent en la gestió dels valors dels entorns naturals i agrícoles periurbans".


Per això, una de les propostes que plantegen és la continuïtat del camí del riu. El camí del riu és un dels grans projectes de ciutat, "però hi manca continuïtat i seguretat en alguns punts". Mendre va traslladar al govern disposar d'un camí continu i respectuós amb la biodiversitat per la riba del riu, com a espai natural i de gaudi dels ciutadans. És important que en tot el llarg, es prevegin les connexions amb la ciutat des dels diferents barris resolent les principals discontinuïtats.

En aquest sentit, consideren prioritari arranjar el despreniment de terres del passeig del Riu, al camí de Sant Jaume i de sant Ignasi, just sota la Cova, per recuperar la continuïtat del Passeig perduda fa anys. L'entitat recorda que actualment els molts caminants que van a la Font de Sant Pau i cap a la passera de Can Poc Oli han de passar per una estreta i perillosa vorera.


També van proposar fer passar i adequar el camí del riu per sota el segon arc del Pont Vell, perquè els caminants no hagin de passar per l'estreta vorera de la rotonda de Sant Marc.

Finalment, caldrà l'enderroc de la Carpa del Riu, que ja ha estat licitada perquè juntament l'adequació del Parc Josep Vilà es faciliti l'accés a la riba del riu. 

Connexions radials entre l'Anella Verda i la trama urbana

Meandre també va posar sobre la taula la necessitat de millorar la connexió entre els barris de la ciutat i l'Anella Verda, per fer-la més atractiva i segura per a caminants i ciclistes.

Per això, ha proposat consolidar la via verda entre el barri de la Parada i el Parc de l'Agulla pel costat de la via del ferrocarril. L'entitat recorda que tot i que fa anys en el barri de la Parada i el polígon dels Dolors es van adequar uns camins arbrats i amb bancs, el recorregut queda tallat en direcció a l'Agulla.

També cal una via verda entre el barri del Xup i l'Oller del Mas. Aquesta via va ser pactada com a càrrega o retorn amb l'Oller del Mas en el Pla especial del projecte d'ampliació de les instal·lacions del celler i altres annexes, però cal que s'executi.

L'entitat també insisteix a millorar la seguretat en la via verda entre el Pont Nou i la Torre Lluvià / Plans de Collbaix. La via actual, projecte guanyador en el procés participatiu 2016, té punts d'alta perillositat.

Finalment, Meandre va demanar l'establiment d'una via d'accés per a vianants i bicicletes del Poal al Parc de l'Agulla, ja que actualment no hi ha un pas segur per a vianants i bicicletes que van del Poal a l'Agulla.

 

Participació