L'orfenat «bagenc» de Mauritània pateix manca de subministres bàsics a causa del conflicte al Sàhara

El trànsit terrestre fins a Nouadhibou es troba fortament afectat per l'atac bèl·lic del Marroc a la franja d'El Guerguerat

17 de novembre del 2020
Actualitzat el 21 de novembre a les 17:44h
Zona de conflicte al dur del Sàhara Occidental
Zona de conflicte al dur del Sàhara Occidental | ULP
"El preu d'un tomàquet, un, és ara mateix de més d'1 euro" explica Jose Fernández, de l'ONG bagenca Un lápiz, un dibujo, que desenvolupa el projecte Colibrí en un orfenat de Nouadhibou, la capital econòmica de Mauritània. El projecte Colibrí desenvolupa un annex a l'orfenat Mauritània NAD que pretén "trobar una solució definitiva perquè el centre acabi sent autosuficient i no hagi de dependre de la caritat".

Nouadhibou es troba situada en un punt estratègic de la costa mauritana, en el litoral interior de la península que porta el seu mateix nom. Aquest litoral és el principal -per no dir l'únic port d'entrada i sortida per mar del país, i acumula gran part de la seva indústria. En un conflicte com el que es viu actualment a la franja d'El Guerguerat, amb el Marroc atacant les forces del Front Polisario i també la població sahrauí, l'únic pas a la península per terra que fortament afectat, i això ja "comença a afectar la distribució de subministres bàsics, com són els productes de primera necessitat.
 

Orfenat -edifici groc- i projecte Colibrí en construcció. Foto: ULP


L'últim capítol de les agressions del Marroc al Sàhara

La població civil del Sàhara pateix ja els efectes del trencament de l'alto el foc entre el Marroc i el Front Polisario, divendres passat, després de l'entrada de l'exèrcit marroquí a la franja desmilitaritzada d'El Guerguerat, en la frontera del Sàhara Occidental amb Mauritània. Oficialment el Marroc pretenia trencar el bloqueig al trànsit que van establir manifestants sahrauís contra la negativa de l'ONU a promoure un referèndum d'autodeterminació, que, per altra banda, està aprovat des de 1991.

En el rerefons d'aquest bloqueig també hi havia l'ocupació encoberta que, segons els sahrauís, estava fent el Marroc en la "terra de ningú", amb l'excusa de netejar l'enorme gruix de deixalles de tota mena que s'hi troba, des de vehicles abandonats fins a electrodomèstics. Aquesta "terra de ningú" és una franja de 4 quilòmetres d'amplada imposada per l'ONU, que separa els passos duaners de Mauritània i el Marroc, aquest últim al Sàhara Occidental.

Malgrat que Nouadhibou es troba a uns 50 quilòmetres del conflicte, i a més en territori maurità, l'únic accés que té dels productes d'horta -gairebé inexistent en aquesta zona- i d'altres d'alimentació es fa per terra i la seva única connexió a través de carretera ha quedat fortament afectada per l'atac marroquí contra el Front Polisario a la franja d'El Guerguerat.

El preu dels pocs aliments que arriben per aquesta via s'ha multiplicat en els darrers dies, i per a l'orfenat, que no té ni reconeixement ni molt menys suport del govern islàmic del país, és una llosa molt pesada per suportar. L'orfenat Mauritània NAD acull orfes de la zona de Nouadhibou, molts d'ells recent nascuts, de manera que la llet, la fruita o el blat són productes bàsics per a la seva subsistència.

Colibrí va néixer l'any 2017, i entre els seus objectius s'hi troba el de construir un edifici que contingui una escola d'oficis per als infants de l'orfenat, i locals comercials i magatzems, i unes quantes habitacions per a voluntaris i turisme solidari. Els diners que es trauria dels locals, magatzems i habitacions "els destinaríem a la manutenció de l'orfenat i dels infants que hi viuen", explicava Jose Fernández. Construir l'equipament té un cost aproximat de 52.000 euros, i tot i que des de l'ONG encara estan en fase de recaptació de fons, el nou edifici ja comença a ser una realitat.