Navarcles comença un estudi d'adequació per al Pla de Cal Tapias i la Font de la Cura

L'objectiu final és valorar diferents alternatives d'ordenació d'aquest sector, apostant per la renaturalització de l'espai

Pla de Cal Tapias de Navarcles
Pla de Cal Tapias de Navarcles | AjNvc
Redacció
13 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:04h
L'Ajuntament de Navarcles realitzarà pròximament un estudi d'adequació del Pla de Cal Tapias i l'espai de la Font de la Cura amb el suport del Servei d'Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona. L'estudi inclou una diagnosi del conjunt de l'àmbit per tal d'identificar els valors naturals i paisatgístics, i els usos que s'hi donen. L'objectiu final és valorar diferents alternatives d'ordenació d'aquest sector, apostant per la renaturalització de l'espai.

Per complementar l'estudi d'adequació, l'Ajuntament també ha sol·licitat l'assistència tècnica del Servei d'Agenda 2030 i Participació de la Diputació per dur a terme una diagnosi participativa d'aquest mateix espai.

La sessió participativa tindrà lloc el pròxim dijous 19 de novembre a les 19.30 h de forma telemàtica. Per apuntar-se a la sessió caldrà omplir aquest formulari. La presentació de les actuacions sobre l'espai tindrà lloc durant el mes de desembre de 2020.

L'estudi ha de servir per analitzar la viabilitat ambiental, tècnica i econòmica de diferents alternatives, avaluant les possibilitats que presenten aquests terrenys de titularitat municipal des del punt de vista lúdic o d'altres usos compatibles amb la preservació ambiental de l'espai de la mateixa riera.

El regidor delegat de medi ambient, Josep Joan Roda Rubio, explica que aquest estudi forma part del nou impuls que s'està donant a la zona on, entre altres actuacions, s'ha començat a preparar la instal·lació de diversos cartells explicatius de la fauna i la flora de la riera de Calders al seu pas per Navarcles. També s'ha arranjat el camí de la riera des del mateix pla de Cal Tapias, fins al pont del riu Calders. Un camí de riera per a vianants delimitat amb una tanca de fusta així com la instal·lació de mobiliari urbà a la nova zona de pícnic a la punta del mateix terreny del Pla de Cal Tapias.

El Pla de Cal Tapias té aquest nom perquè Sebastià Tàpies va rebre l'encàrrec d'anar a Madrid, el 1801, a demanar l'aigua de la riera de Calders per a poder regar els horts. En aquell moment hi havia una autèntica febre a Navarcles per disposar de l'aigua de la riera per regar o fer funcionar les màquines de filar. El Sr. Tàpies, però, va demanar l'aigua per ell i va construir una fàbrica al terreny que ara es coneix com a Pla de Cal Tapias, l'any 1889.

El 1982, Adrià Passarell, qui havia adquirit prèviament diversos terrenys, inclòs el que tenia la fàbrica, va cedir el canal a l'Ajuntament. Avui dia, aquest canal s'aprofita per portar aigua fins a la planta potabilitzadora i d'allà es bombeja als dipòsits municipals de Navarcles.

Per altra banda, la Font de la Cura està documentada des de 1891, tot i que es creu que existia molt abans. Es tractava d'una zona amb un torrent descobert que una trobada d'escoltes va cobrir a finals dels anys 60, donant lloc a la fesomia actual. En els darrers anys, s'han incorporat diversos elements com la construcció d'una àrea d'autocaravanes i un parc de jocs per a la gent gran.