Eurecat Manresa participa en un procés per avançar en la descontaminació de sòls

Les dues millors estratègies seleccionades en el procés de compra pública innovadora s'implementaran a escala real en dos emplaçaments contaminats

Sòl tractat amb el prototip RIBAS
Sòl tractat amb el prototip RIBAS | Eurecat
Redacció
10 de novembre del 2020
Actualitzat a les 11:55h
El centre tecnològic Eurecat Manresa participa, juntament amb la consultora ambiental Amphos21, en un procés de compra pública innovadora convocat a nivell europeu, en el marc de la iniciativa Posidon, per desenvolupar una nova tecnologia per a la descontaminació de sòls altament contaminats per hidrocarburs i metalls pesants, que sigui sostenible i eficient.

Eurecat i Amphos21 van participar en la primera fase d'aquest procés, que va consistir en el disseny de la nova tecnologia proposada per eliminar hidrocarburs i metalls pesants d'emplaçaments amb sòls contaminats, i van ser seleccionats per a la segona fase, que suposa l'operació i validació del prototip.

Aquesta fase de recerca es realitza als laboratoris d'Eurecat a Manresa i se centra en l'optimització del procés de descontaminació i en la demostració de la seva viabilitat tècnica a escala laboratori i pilot abans de la seva implementació. 

Abans d'iniciar l'operació d'aquest prototip, anomenat RIBAS com a acrònim de l'anglès Reactive Infiltration BAsin for in-situ Soil treatment, es realitzaran proves experimentals per definir el tipus i concentracions de reactius que s'han d'aplicar, i altres condicions operacionals. Simultàniament, Amphos21 s'encarregarà de la modelització del transport hidràulic i de les reaccions d'eliminació i degradació. 

"El sòl és un recurs no renovable a curt i a mitjà termini, d'elevada vulnerabilitat, que cal protegir i sobre el qual desenvolupem les nostres activitats, per tant, és importantíssim prevenir-ne la contaminació, subratlla la cap del projecte, Irene Jubany, qui remarca que "quan això no ha estat possible i cal emprendre accions de remediació o neteja d'un sòl, és fonamental restaurar-ne la qualitat acceptable emprant tecnologies eficients, de baix cost i sostenibles".

El procés de compra pública innovadora s'inscriu en el marc de la iniciativa Posidon, on cinc compradors europeus han impulsat una contractació transnacional d'abastiment múltiple en relació a serveis d'R+D destinats al desenvolupament de solucions sostenibles i cost-eficients per a la descontaminació de sòls altament contaminats.

En aquesta compra pública d'innovació, es demana una estratègia que pugui eliminar del sòl dues famílies de contaminants de naturalesa diferent de forma simultània. A més, es tracta de proposar i desenvolupar una tecnologia sostenible d'aplicació in-situ que no impliqui la necessitat d'excavació del sòl i que pugui ser replicada en situacions de contaminació similars.

En base a un procés de contractació i licitació competitiu, Posidon escollirà les dues millors estratègies i solucions per a ser implementades a escala real en dos emplaçaments contaminats, un a la ciutat de Trieste (Itàlia) i un altre a Bilbao (País Basc), durant la tercera fase del projecte.