L'Ajuntament de Sant Fruitós congela taxes i impostos i incrementa les bonificacions

Gent fent Poble es queixa de la pujada de l'IBI i la plusvàlua per a finques de més de 300.000 euros

Ajuntament de Sant Fruitós de Bages
Ajuntament de Sant Fruitós de Bages | AjSFB
Redacció
06 de novembre del 2020
Actualitzat a les 10:07h
El ple municipal extraordinari de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, celebrat aquest dijous 5 de novembre, ha aprovat les noves ordenances fiscals per a l'any 2021.

En un any com l'actual, on la pandèmia de la Covid-19 ha generat una afectació important en l'economia de les famílies i empreses del municipi, des del consistori s'han aprovat unes ordenances que segueixen tren línies bàsiques: Congelació de les taxes municipals, bonificacions en els àmbits i activitats afectats per la Covid-19 i augment de les bonificacions en els trams de renda més baixos. 

Pel que fa a l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), aquest tribut es congela i inclou com a principal novetat un nou escalat de la bonificació pels titulars que siguin famílies nombroses o monoparentals en funció del valor cadastral de la finca, ampliant la bonificació del tram més baix fins al 60%. Aquest nou escalat afavoreix els valors cadastrals més baixos.

Paral·lelament, també es bonifica el 100% de la quota pels immobles rústics durant l'exercici que rehabilitin construccions de pedra seca i la bonificació de la taxa pels edificis que disposin d'instal·lacions fotovoltaiques es multiplica per 2,5 i passa a ser de 5 anys en comptes dels 2 anys que recollien les anteriors ordenances.

En relació amb l'Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE), s'inclou doblar les bonificacions per aquelles empreses que incrementin la plantilla de treballadors amb contracte indefinit (passant del 10% al 20%). A més a més, per ajudar a impulsar l'economia sostenible, s'augmenten les bonificacions per aquelles empreses que produeixin o facin ús d'energies renovables, fins al 30%.

A banda, aquesta ordenança ha estat modificada per complert per tal de poder agilitzar la tramitació de llicències d'activitats, un tràmit fonamental per a la ràpida recuperació econòmica del municipi. 

En referència a l'Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IVTNU), s'ha realitzat un nou escalat del percentatge de la bonificació. D'aquesta manera, en les transmissions patrimonials es pot gaudir d'una bonificació més alta en els habitatges de menys valor cadastral que en les anteriors ordenances.

En relació amb l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), es mantenen les principals bonificacions i s'incorpora com a novetat una bonificació del 90% per a obres d'adequació o de nous locals comercials emplaçats a Torroella de Baix. També s'introdueix una nova bonificació del 50% per les obres que es facin en locals d'àrees d'interès comercial, per facilitar la renovació dels comerços locals i la seva adaptació a la nova realitat. A més a més, també s'augmenten fins al 35% les bonificacions per obres de rehabilitació al nucli antic i s'introdueix també com a novetat una bonificació del 50% per obres de reparació causades per factors climatològics, com el passat temporal Gloria.

Pel que fa a les taxes que afecten molts dels establiments comercials del municipi, queden anul·lades les taxes d'instal·lació de terrasses i d'establiment de parades al mercat durant tot el 2021, i en relació a la taxa de gestió de residus comercials s'amplia la bonificació fins al 35% per aquells establiments que han estat tancats durant la pandèmia. 
En relació a les taxes d'expedició de documents s'han anul·lat el pagament de l'expedició de declaracions jurades, volants d'empadronament i autoritzacions paternes i compareixences, i per tant ara la seva expedició serà gratuïta.

L'augment en les bonificacions en la major part dels impostos és una aposta clara del govern municipal per ajudar al màxim a les empreses afectades per la crisi i a les famílies amb rendes baixes. Aquestes modificacions s'han realitzat fent un exercici responsable amb el pressupost municipal, la qual cosa permetrà continuar garantint tots els serveis a la població.

Gent fent Poble es queixa de la pujada d'IBI i plusvàlua per a finques de més de 300.000 euros

El grup de l'oposició Gent fent Poble no ha votat favorablement les ordenances fiscals proposades pel govern de Sant Fruitós. En un comunicat han assegurat que les ordenances fiscals "deixen a moltes famílies sense els beneficis fiscals que fins ara tenien i per tant pagaran més aquest proper any 2021". Tot i que no han aclarit a quines bonificacions es refereixen, l'únic tram de tots els impostos que acabaran pagant més que el 2020, és el de l'IBI i la plusvàlua per a finques que superen els 300.000 euros. La resta es congelen o s'abaixen.

Gent fent Poble havia presentat una proposta pròpia que preveia "una congelació general de les ordenances i taxes, i un gruix molt important d'accions de bonificació a famílies, empreses i activitats", que, segons asseguren, va ser rebutjada pel govern municipal.