Els restauradors del Bages denuncien la incompatibilitat de les ajudes de l'Estat i les restriccions del Govern

El Gremi també reclama el cobrament del 70% de la base de cotització tal com es va fer inicialment

Redacció
04 de novembre del 2020
Actualitzat a les 14:44h
El Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages mostra el seu "desacord i malestar" per la incompatibilitat entre les diverses modalitats d'ajudes per cessament d'activitat prorrogades pel govern espanyol respecte el decret de tancament de bars i restaurants de la Generalitat que impedeix la seva execució.

L'1 d'octubre, el Govern espanyol va prorrogar diverses modalitats d'ajudes per cessament d'activitat que s'estenen fins al 31 de gener. Entre elles, s'hi troba la prestació extraordinària a la que es poden acollir tots els autònoms que han hagut de tancar les seves portes per decret de l'Administració. En el cas de Catalunya, des del dia 15 d'octubre, en que el Govern de la Generalitat va decretar el tancament de bars i restaurants, semblava que els establiments del sector tenien l'opció d'acollir-s'hi i beneficiar-se de la prestació durant tot el temps que es mantingués el tancament per decret al nostre territori.

La sorpresa i el desencís del sector ha arribat, segons asseguren, al saber que, segons la interpretació de les mútues, la Generalitat no va decretar un tancament total, perquè va permetre la venda per emportar o a domicili. I aquesta incoherència entre la normativa estatal i l'autonòmica és on s'acullen les mútues per no atorgar la prestació per cessament d'activitat.

Els bars i restaurant es troben amb la mateixa situació que al mes de març, però amb una resposta totalment diferent. Per una banda, la prestació ja no és el 70% de la base de cotització, sinó que oscil·la entre el 40% i el 50%. Per altra banda, ja no es permet combinar el servei de delivery amb el cobrament de la prestació, ja que la interpretació que fan les mútues del Decret de la Generalitat de Catalunya és que si és possible oferir menjar a domicili, es dóna per sentat que no hi ha hagut un cessament de l'activitat.

Des del Gremi es vol posar de manifest el seu desacord i malestar amb les condicions de les prestacions, que veien al principi com una oportunitat per salvar els negocis, i ara es presenten com una dificultat afegida a tot el que els hi ha caigut a sobre aquest any.

Per una banda, perquè no tots els establiments poden oferir delivery. Petits bars i cafeteries, amb un model de cuina de menú diari o de plat combinat, no tenen la infraestructura ni l'oferta adequada per treballar amb aquest model de negoci. Per tant, tot i que tinguin la opció de fer-ho, no poden portar-ho a terme per falta de demanda i de capacitat d'adaptació amb tant poc temps i per un temps indefinit.

Per altra banda, els establiments que sí que poden oferir delivery, no tindran mai la demanda necessària perquè els hi surti a compte el negoci sense un recolzament econòmic extra. El delivery, asseguren, és una opció per complementar o per mantenir els bars i restaurants actius i connectats amb els clients.

Per tant, a banda de no poder acollir-se a la prestació de cessament d'activitat, els bars i restaurants es troben amb que l'alternativa d'oferir delivery no els permet sobreviure. En aquest sentit, el Gremi creu que les prestacions ofertes no responen a la realitat del sector, ni són coherents amb les seves necessitats.

Des del Gremi també volen posar de relleu que a banda de no poder-se acollir al cessament d'activitat i al cobrament de la prestació, els establiments del sector tenen l'obligació de seguir pagant autònoms.

Sí que és cert que els empresaris autònoms del sector, poden acollir-se a alguna de les altres dues modalitats de prestacions per cessament d'activitat, "però cap d'elles els compensa", perquè tenen condicionants duríssims que fan que als restauradors els surti més a compte donar-se de baixa de l'activitat i tancar els seus negocis.

Des del Gremi reclamen un "replantejament de les prestacions vigents" que concreten, principalment, en la possibilitat de compaginar el servei de delivery amb el cobrament de la prestació per cessament d'activitat; en el cobrament del 70% de la base de cotització tal com es va fer inicialment, i en una prestació que no demani que la facturació caigui en picat per poder optar-hi.