Cosmògraf

El quart Cosmògraf convoca experts nacionals i internacionals a reflexionar sobre el futur del planeta

El filòsof i professor de literatura italiana Nuccio Ordine inaugurarà el programa de pensament manresà, que se celebrarà del 5 al 26 de novembre de forma totalment virtual

per Redacció, 2 de novembre de 2020 a les 12:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El programa de pensament Cosmògraf afronta aquest any el debat que plana a tot el planeta en un moment en què la pandèmia ha aguditzat les incerteses sobre el futur la vida i, també, sobre el control de l'individu. El Centre Cultural El Casino ha convidat —amb el Grup de Professors de Filosofia de la Catalunya Central, la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Cercle Artístic de Manresa i Cine Club Manresa— onze veus destacades, d'àmbit nacional i internacional, i de diferents disciplines, perquè reflexionin sobre el present i el futur a partir de la pregunta: Cap on anem?.

L'organització ha preparat un programa 100% virtual que permetrà seguir totes les sessions a través d'Internet. L'objectiu és aconseguir, en moments de restriccions de mobilitat i de limitacions de la vida social, acostar la reflexió i el pensament a tota la ciutadania. El programa s'ha estructurat a partir de la coneguda novel·la de futur-ficció de George Orwell 1984, que abordava qüestions tan actuals com el conformisme de la ciutadania davant d'un estat omnipresent que controla i anul·la el criteri individual.


Inauguració amb Nuccio Ordine i Genís Sinca

El Cosmògraf s'inaugurarà el dijous 5 de novembre, a les 19 h, amb una conversa al filòsof i professor de literatura italiana Nuccio Ordine, i el periodista i escriptor Genís Sinca sobre la Incertesa i seguretat. Reflexió per a la resistència.


Resta del programa

- Diumenge 8: Emissió de la pel·lícula Little Joe. La seva protagonista, Emily Beeckam va ser guardona amb el Premi a la Millor Actriu al Festival de Cannes 2019. El film tracta sobre l'alienació i la pèrdua d'emocions reals.
- Dijous 12: Ministeri de la veritat. Discurs, veritat i exclusió de classe, a càrrec de Brigitte Vasallo, escriptora.
- Divendres 13: Ciència, dades i pandèmies. Qui està al servei de qui?, a càrrec de Clara Prats, membre del grup de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos. Universitat Politècnica de Catalunya.
- Dilluns 16: Conversa amb Xesco Reverter sobre l'era Trump, corresponsal de TV3 als Estat Unitats. Serà entrevistat pel periodista Joan F. Domene.
- Dimarts 17: Solidaridat: La crida del Planeta, amb Yolanda Kakabadse, exministre equatoriana i experta en canvi climàtic.
- Dimecres 18: Pensament salvatge dins la gàbia digital, amb Joan Burdeus, filòsof, periodista i guionista.
- Dijous 19: Sobre ser utòpic en temps distòpics, a càrrec de Rob Riemen, escriptor i filòsof.
- Divendres 20: Antígones contra els monstres del desamor. Imaginar utopies quotidianes en temps de pandèmies, a càrrec de l'antropòloga i activista ecofeminista Yayo Herrero.
- Dimarts 24: Reflexions sobre els valors de l'arquitectura. Present i futur, amb l'arquitecta Benedetta Tagliabue.
- Dijous 26: Canvi i governança en situació de crisi, a càrrec de Daniel Innerarity, filòsof.

Com seguir les sessions

Totes les entrevistes del Cosmògraf s'emetran en directe a través del canal de Youtube Cultura Manresa a través dels enllaços que apareixen en el programa i quedaran penjades íntegrament perquè tothom qui ho desitgi pugui recuperar-les en qualsevol altre moment. La informació relacionada amb el certamen també es podrà seguir a través de Facebook (Manresa Cultura), Twitter (@manresacultura) i Instagram (@culturamanresa).

 

Participació