Llibres

El manresà Joan M. Serra publica la guia «La Barcelona escandinava, bàltica i russa»

El geògraf ha publicat altres guies d'aquesta col·lecció sobre les empremtes que han deixat altres països o continents a la capital de Catalunya

per Redacció, 30 d'octubre de 2020 a les 12:28 |
Les cinc guies d'aquesta col·lecció escrites pel manresà Joan M. Serra | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cossetània Edicions ha publicat el novè volum de la seva col·lecció de guies sobre les empremtes que té Barcelona de les cultures d'altres territoris. Com en altres guies anteriors d'aquesta mateixa col·lecció, l'autor de "La Barcelona escandinava, bàltica i russa", és el geògraf manresà Joan M. Serra.

Seguint els itineraris d'aquesta guia es poden recórrer llocs de la ciutat de Barcelona que tenen o han tingut alguna relació amb Suècia, Noruega, Dinamarca, Islàndia, Estònia, Letònia, Lituània, la part europea de Rússia, Bielorússia i Polònia. A través de les rutes, es poden resseguir les relacions dels comtes barcelonins amb els normands a l'alta edat mitjana i conèixer arriscats mercaders barcelonins que comerciaren amb Rússia i els països bàltics al segle XVIII.


Situa sobre el paisatge urbà de la capital catalana l'estada de prestigioses figures de l'art i la política, com Chopin, Andersen, Kropotkin i Rubinstein, i reviurem l'admiració que va despertar el teatre d'Ibsen. Gràcies als itineraris ressenyats, es pot localitzar la relació intensa entre Barcelona i l'URSS durant la Guerra Civil espanyola, l'acollida de refugiats polonesos i la represa dels intercanvis culturals i econòmics un cop superats els efectes de la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda. Les dues primeres dues dècades del segle XXI, amb l'expansió del turisme i la promoció d'intercanvis universitaris i artístics, han teixit uns lligams nous entre Barcelona i tots aquests països.

Joan M. Serra


Mestre i llicenciat en Geografia. A més de treballar en ensenyament, s'ha dedicat a la formació del professorat a l'ICE de la Universitat Autònoma, ha produït materials didàctics per a l'ensenyament de la geografia i de la història i ha participat en l'elaboració de diversos webs sobre memòria històrica. És coautor del llibre Els nacionalismes perillosos (1995), del projecte pedagògic Ciutat, Territori i Paisatge (2008), premiat pel Consell d'Europa, i dels webs Els mestres de la República a Manresa (2012) i Arxiu fotogràfic de la Casa Jorba (2016), produïts per l'Associació Memòria i Història de Manresa.

També és autor de La Barcelona britànica i irlandesa (2017), La Barcelona
africana
(2017), La Barcelona germànica i del Benelux (2018) i La Barcelona
latinoamericana
(2019), d'aquesta mateixa col·lecció.

 

Participació