El Taller: fer-se cooperativa per coherència

Quan el 2019 els van plantejar passar a ser SL o SA, van optar per una fórmula d'acord amb la seva forma de treballar i convertir-se en cooperativa

El Jordi i la Montse Pujol, a la seva cooperativa El Taller
El Jordi i la Montse Pujol, a la seva cooperativa El Taller | ACCC
Sara Blàzquez
30 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 11:24h
Fa més de 60 anys que l'avi va començar a emmarcar, i fins ara, que en Jordi i la Montse Pujol són la tercera generació d'emmarcadors d'El Taller, al carrer de la Mel a Manresa. "El meu avi ho va començar a estones mortes i llavors el meu pare s'hi va agafar. Quan l'avi es va jubilar la meva mare, un treballador i nosaltres vam fer una SCP (Societat Civil Particular). D'això en fa 25 anys", diu Jordi Pujol, que porta el projecte amb la seva germana Montse. 

Malgrat el format d'empresa els obligava a tenir un percentatge de l'empresa cadascun, asseguren que sempre han treballat de manera cooperativa i horitzontal, així que el 2019, quan els van suggerir de fer-se SL (Societat Limitada) o SA (Societat Anònima), van optar per descartar aquestes opcions i ser conseqüents amb la seva manera de treballar. Van constituir la cooperativa El Taller SCCL després de contactar amb l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i fer algunes formacions sobre cooperativisme. "Si haguéssim fet cas a la gestoria seríem una SL, però no ens convencia, nosaltres treballem de pla i ho volíem demostrar també amb la forma jurídica". 

Les persones sòcies d'El Taller, que és una botiga, però també un taller d'emmarcació, són els dos germans, però l'expertesa i l'experiència dels seus pares encara és present a la cooperativa en forma de socis col·laboradors. "Per a nosaltres ser cooperativa té tots els avantatges, tot ho debatem i ho decidim entre tots, des dels proveïdors fins a com es treballa al taller. Això fa que tothom se senti a gust i senti el projecte més seu". 

A El Taller fan marcs a mida per a particulars, empreses, museus, galeries i altres. "Emmarquem tot tipus d'obres i orientem al client sobre què se li pot fer a cada peça", com marcs a mida, portarretrats, vitrines, emmarcats de conservació, bastidors, aplacats i laminats (fotoacabats), miralls, làmines i altres solucions.