Acció Sindical del Bages demanda la Fundació Nou Camí per un acomiadament improcedent

També asseguren que la treballadora, que es feia càrrec d'una senyora gran, no ha cobrat cap de les seves nòmines

Redacció
30 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 9:44h
Acció Sindical Bages ha interposat una demanda contra la fundació Nou Camí per acomiadament improcedent d'una treballadora. Asseguren que l'afectada, afiliada al sindicat, "no ha percebut cap remuneració salarial en el transcurs de la relació laboral amb aquesta empresa, i que ha estat acomiadada sense compensació". Una situació que, declaren, "és gravíssima i vulnera clarament els drets laborals de la nostra companya".

El relat dels fets es remunta a l'any 2013, quan l'afectada va començar a treballar per una senyora particular realitzant tasques de cures. El primer any ho va fer sense contracte. Convivia amb la seva empleadora i havia d'estar en tot moment disponible per ella, una situació que per Acció Sindical Bages "sobrepassa desmesuradament qualsevol límit en matèria de jornada laboral màxima". El 2014 la sindicalista va signar un contracte de treball temporal, que el sindicat manté que "esdevé indefinit segons la legislació laboral vigent, atès que continua treballant fins a la data de l'acomiadament que estem impugnant".

L'any 2017, l'afiliada deixa de percebre qualsevol remuneració salarial. Malgrat tot, l'organització sindical assegura que l'afiliada "va continuar, en tot moment, fent les mateixes tasques de cures que la dona requeria". Afirma també que, "en moltes ocasions, i malgrat estar privada de salari, s'havia arribat a fer càrrec econòmicament de certes despeses de la senyora a qui cuidava: per exemple, reparacions de la llar o la compra de medicaments receptats". Tot això, "per vocació i humanitat, ja que considerava a la senyora que l'empleava la seva pròpia família, malgrat no tenir-hi cap vincle familiar".

En el transcurs d'aquesta relació laboral, la senyora que empleava a la demandant va ser declarada incapacitada per via judicial, motiu pel qual a finals de 2019 la Fundació Nou Camí va assumir la seva tutela legal. L'empresa va esdevenir així la part contractant, un fet que, exposen des del sindicat, "es veu clarament reflectit en l'escrit que l'empresa va redactar el passat estiu conforme se li concedien vacances, assumint el paper d'empresa en la relació laboral en qüestió". L'afiliada va continuar sense percebre remuneració per la seva feina.

"Aquestes són", manifesta ASB, "condicions de treball completament inacceptables". I continuen amb l'afirmació de què tant la senyora a qui cuidava la seva afiliada com la Fundació Nou Camí "han incomplert una de les obligacions més bàsiques d'un empresari en el marc d'una relació laboral, com és el pagament de salaris, amb l'única intenció de tenir una relació laboral a cost zero i amb unes condicions pròpies de l'esclavitud".

L'afiliada a ASB va rebre un acomiadament disciplinari el setembre del 2020, un moviment que per ells té com a únic objectiu "acomiadar una treballadora de forma gratuïta". La fundació l'acusa d'un seguit de fets que des del sindicat declaren que "no només són absolutes falsedats, sinó que ratllen en la insolència i desacrediten una fundació suposadament sense ànim de lucre, que predica l'ajuda a les persones des dels valors del cristianisme". Afirmen que l'empresa demandada "no ha fet una altra cosa que aprofitar-se de la bona fe de la companya", i denuncien que la carta d'acomiadament "representa un atac a la seva dignitat, tergiversant uns fets que han marcat una relació laboral basada en una extrema bona fe, molt per sobre dels estàndards de la nostra societat".

És per tot això que Acció Sindical ha impugnat l'acomiadament als jutjats. Reclamen l'acomiadament improcedent, el pagament dels salaris que Fundació Nou Camí li deu a l'afiliada, i el pagament de la liquidació del contracte, que tampoc s'ha portat a terme.