Una placa recorda les persones que descansen a la fossa del cementiri de Manresa

També s'han realitzat millores al recinte coincidint amb la festivitat de Tots Sants

El regidor Josep Gili davant la nova placa
El regidor Josep Gili davant la nova placa | AjM
Redacció
28 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 15:12h
L'Ajuntament de Manresa ha dignificat la zona de la fossa del cementiri municipal amb una placa de record a les persones que descansen en aquest espai. Es tracta d'un conjunt de quatre peces d'acer corten —un material amb alta resistència al pas del temps— que s'ha instal·lat en un dels laterals de la fossa. La peça principal incorpora la llegenda In memoriam; Manresa a totes les persones que descansen en aquest espai. La proposta d'instal·lar una placa de record a la fossa va sorgir del grup municipal de Fem, que va entrar una proposició en el ple del passat desembre en aquest sentit que va rebre el suport de tota la resta de grups municipals.

La fossa és una espai del cementiri en el qual no s'hi enterra ningú, ja que la llei indica que tothom s'ha d'enterrar en una sepultura. Sí que hi descansen les restes d'aquelles persones que van rebre un enterrament de beneficència i que, al cap de com a mínim dos anys, no han estat reclamades per cap familiar, o no hi ha cap familiar que es vulgui fer càrrec de la titularitat del nínxol. És aleshores quan el nínxol es buida i les restes es dipositen a la fossa comuna. També hi reposen les restes de qualsevol persona d'una sepultura, de la qual el titular n'hagi demanat el trasllat cap a la fossa.

La instal·lació de record ha tingut un pressupost de 5.254,03 euros sense IVA.

Millores al cementiri

D'altra banda, i coincidint amb la festivitat de Tots Sants, l'Ajuntament de Manresa ha realitzat diverses millores al cementiri, entre les quals destaca l'estesa de grava als carrers principals amb la voluntat de permetre una millor circulació a peu de les persones que el visiten. També s'han instal·lat nous plafons amb mapes d'orientació del cementiri, s'han repintat diverses zones (com la façana i les papereres i s'ha realitzat un repàs a les zones verdes i als xiprers.

Ho ha explicat el regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili Prat, que aquest matí ha visitat el cementiri per veure les millores i la placa de record que s'ha instal·lat a la fossa.

Ampliació d'horaris, aforament limitat i nova senyalització

Es recorda que l'Ajuntament de Manresa ha ampliat els horaris del cementiri per permetre una afluència de gent més ordenada i escalonada de cara a la festivitat de Tots Sants. Des de dijous 22 d'octubre i fins dilluns 2 de novembre el recinte obre en horari ampliat de matí i tarda, de 9 a 18.30 h.

Per garantir el distanciament físic i evitar riscos amb motiu de la Covid, s'han habilitat accessos diferenciats per l'entrada (per la porta principal) i la sortida (per les dues portes laterals). L'aforament és limitat —segons els paràmetres que marca la normativa anti-Covid— i es controla l'accés al recinte. Si se sobrepassa el límit d'aforament, cal esperar el torn mantenint les distàncies de seguretat. Hi ha personal per controlar-ho.

L'ús de la mascareta és obligatori i cal mantenir la distància interpersonal d'1,5 metres, així com minimitzar el contacte social. S'han habilitat dispensadors de gel hidroalcohòlic per la neteja i desinfecció de mans, que s'han col·locat als accessos i també en diferents punts del cementiri, per tal de poder utilitzar-lo abans i després d'utilitzar escales, contenidors, fer neteges o estar en contacte amb alguna superfície comú.

La utilització dels lavabos és d'una persona en una, excepte aquelles persones que requereixin assistència, que ho poden fer acompanyades. No es pot menjar ni beure dins del recinte ni en els seus accessos.

L'Ajuntament de Manresa fa una crida perquè la ciutadania no esperi a darrera hora a visitar el cementiri. Recomana també limitar el temps d'estada al recinte i només utilitzar els bancs i seients que hi pugui haver en aquells casos que siguin de necessitat.

Reforç del servei de bus

Diumenge dia 1 de novembre el bus reforçarà el seu servei. La línia de transport interurbà que uneix Manresa i Sant Joan de Vilatorrada (amb parada al cementiri) circularà de 9 a 13.30 h i de 15 a 19 h amb una freqüència de pas de 30 minuts. Pel que fa a la línia de festius del Bus Manresa, que para al carrer Martí i Pol, proper al cementiri, l'horari serà de 8.10 a 22.40 h, amb una freqüència de pas de 60 minuts.