Km 0

La III Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix supera la seva prova virtual

L'edició d'enguany de la fira ha apostat per activitats didàctiques i divulgadores del preuat llegum bagenc

per Redacció , 28 d'octubre de 2020 a les 14:49 |
Culleres de boix que s'han regalat durant la fira | AjCfB
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Celebrada durant la 3a setmana d'octubre, la tercera edició de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix ha comptat com a principal aparador de l'acte amb el web mongetadecastellfollit.cat, que s'ha obert amb antelació a la fira i es mantindrà disponible després de la celebració. L'objectiu del portal, que ha rebut gairebé 2.000 visites en el marc de la fira, és que sigui un punt de referència al voltant d'aquest producte agroalimentari únic i autòcton, amb informació sobre la mongeta, la seva cuina i les persones productores de la zona.

Per altra banda, l'organització també ha apostat per generar material audiovisual que aporti valor en el coneixement social de la mongeta i el treball de pagesia que porta associat. És el cas de l'estrena del vídeo reportatge Llavors d'Or Blanc, que posa en relleu les persones que hi ha darrere d'aquest cultiu autòcton de Castellfollit del Boix i ja compta amb quasi 400 visualitzacions al canal de YouTube de la Mongeta de Castellfollit del Boix.


En la mateixa línia, la fira ha comptat amb la xerrada Aprèn més coses de la mongeta d'Ana Rivera de la Fundació Miquel Agustí, entitat que ha treballat en un projecte per a la millora genètica de la varietat tradicional de mongeta, i Suma't al canvi, consumeix local, de la mà de Núria Serena de la cooperativa de desenvolupament local Raiels. Les dues xerrades s'han realitzat online en directe i estan disponibles per la seva visualització des de la web i el canal de la mongeta.

Tasta-la i recorda'ns


L'activitat Tasta-la i recorda'ns ha ofert el regal d'una cullera de boix artesana a qui s'animés a tastar la mongeta durant el dies de la fira. Per tal d'aconseguir la cullera, les persones interessades han pogut tastar la mongeta al restaurant Ca l'Andorrà de Castellfollit del Boix durant el dia 24, en què va preparar una proposta temàtica de mongeta per emportar. A més, s'ha realitzat un sorteig de 10 culleres entre els clients que han comprat mongeta a les produccions locals participants.

D'aquesta manera, "no només s'impulsa el consum local, sinó que també s'aconsegueix que les persones s'emportin un record palpable a casa" expliquen des de l'organització. Les produccions s'han pogut trobar al web firesvirtuals.cat, on s'ha realitzat la mostra de parades de la fira, agroalimentàries i artesanes i al web de la mongeta.

La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat autòctona i originària d'aquest municipi i és alhora un dels 55 productes singulars catalogats pel Programa de la Xarxa de Productes de la Terra de Barcelona. Aquesta distinció destaca les característiques úniques d'aquesta mongeta, distingint-la de la resta i arrelant-la al seu municipi.

La fira "revaloritza la mongeta de Castellfollit del Boix a nivell gastronòmic i a nivell productiu, i serveix per promocionar el municipi de Castellfollit del Boix a través del seu producte més singular i identitari", segons l'alcalde del municipi, Celestí Rius. La fira, impulsada des de l'Ajuntament de Castellfollit del Boix amb la participació de pagesos i pageses de mongeta, ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la coordinació tècnica per part de la cooperativa de treball Raiels, ubicada a Solsona. 

 

Participació