Aprofitar la calor residual per reduir les emissions de CO2 dels sistemes de calefacció i refrigeració

El centre tecnològic Eurecat Manresa participa en el projecte europeu LowUP, que ha desenvolupat tres solucions per a l'aprofitament d'energies renovables i fonts d’energia residuals

Activitats i projectes de suport de la Unió Europea sobre eficiència energètica
Activitats i projectes de suport de la Unió Europea sobre eficiència energètica | Eurecat
Redacció
27 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:41h
El centre tecnològic Eurecat Manresa participa en el projecte europeu LowUP, que ha desenvolupat i demostrat tres noves solucions tecnològiques de calefacció i refrigeració per a edificis i processos de calor industrial que permeten reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera i el consum d'energia primària, a partir d'energies renovables, de fonts residuals d'energia i d'una millor gestió energètica.

Actualment, els sistemes de calefacció i refrigeració representen un 50 per cent del consum anual d'energia de la Unió Europea, dels quals un 85 per cent prové de combustibles fòssils, principalment del carbó i del gas natural.

En el marc del projecte LowUP, la Unitat d'Intel·ligència Artificial Aplicada d'Eurecat ha liderat el desenvolupament d'una solució, anomenada HP-LowUP, per a la millora de processos de calor industrials. En aquesta línia, i amb la col·laboració de diversos socis del projecte, s'ha integrat un nou model de bomba de calor, "molt més eficient i 100 per cent tèrmica, alimentada per fonts residuals d'energia de baixa temperatura, per a l'aplicació en processos industrials", explica el director de la Unitat, Xavier Domingo. A més, "estem treballant en el disseny de sistemes de detecció d'anomalies per a millorar l'eficiència del procés i evitar fallides".

D'altra banda, per a les dues solucions de climatització d'edificis creades dins el projecte, una de refrigeració i l'altra de calefacció, Eurecat s'ha encarregat del desenvolupament d'un sistema de control intel·ligent i predictiu d'aquests sistemes de climatització "integrant en el procés de control les dades històriques i en temps real dels sistemes de cada solució, prediccions meteorològiques i els models tèrmics dels edificis", afegeix Domingo.

Aquest conjunt de dades permet alimentar un optimitzador energètic desenvolupat per la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d'Eurecat, "que retorna els millors punts d'operació per a cada sistema i que, posteriorment, la supervisió intel·ligent comunica periòdicament al control de cadascun dels equips i s'adapta a les necessitats reals de cada moment", afirma el director de la Unitat, Frederic Clarens. S'ha implementat també per aquests sistemes de climatització un sistema de supervisió i detecció d'anomalies en el funcionament de cada equip implicat en les solucions.

El projecte LowUP compta amb el finançament del programa Horizon 2020 de la Unió Europea i amb la participació de 13 socis de 7 països europeus.