Ningú ha dit que el postpart i tornar a casa amb un nadó sigui fàcil

L'equip de llevadores de la Unitat d'atenció a la dona i la infància de la Clínica Sant Josep de Manresa continua oferint el servei d'atenció postpart a domicili

Una mare alletant el seu nadó
Una mare alletant el seu nadó | CSJ
NacióManresa
27 d'octubre del 2020
En el moment que una dona decideix quedar-se embarassada, tot se sol preparar amb la màxima il·lusió. Imaginar com serà el seu fill o filla, pensar quina serà la roba que estrenarà el dia del part, preparar la que serà la seva futura habitació de casa... però, què passarà quan arribarà a casa amb el nadó?

En sortir de l'hospital, a moltes mares els comencen a sorgir molts dubtes, algunes pors i els sentiments que els afloren són contradictoris. És en aquest moment que s'inicia el puerperi, un període de temps que va des del final del part fins que l'organisme matern retorna a l'estat anterior a la gestació, que sol allargar-se unes sis setmanes. 
 

Canvis físics i emocionals durant el postpart


El postpart és una etapa en què la mare viu una sèrie de transformacions anatòmiques i funcionals de manera progressiva, com per exemple, quan finalitzen les modificacions de les mames iniciades durant la gestació del nadó i s'inicia la lactància. Però aquesta etapa també es caracteritza per ser un període d'adaptació emocional i de reorganització dins l'àmbit familiar. 

Encara que la mare estigui feliç pel naixement del seu fill o filla, és força habitual que experimenti una inestabilitat emocional, a causa del nou procés d'adaptació, del cansament viscut durant el part, dels canvis hormonals...

És per aquest motiu que la nova mare necessita poder comptar, durant aquesta etapa, amb un bon suport i acompanyament per part de professionals de la salut. En especial, de les llevadores per tal que aquesta inestabilitat emocional –que en alguns casos deriva en una depressió postpart- es pugui superar i que tots els dubtes i petits problemes que puguin sorgir quedin resolts.
 

El puerperi domiciliari, un servei necessari després del part

 
Ja fa anys que l'equip de llevadores de la Unitat d'atenció a la dona i infància de la Clínica Sant Josep de Manresa va posar en marxa el servei de puerperi domiciliari per poder acompanyar a les mares en les primeres sis setmanes després del part i donar-los el suport, la informació i l'assessorament necessari davant els dubtes o les problemàtiques amb què es troben amb la cura del nounat.

La dificultat que el nadó s'agafi correctament al pit per la lactància, la incertesa de si queda tip després de mamar o els alts i baixos emocionals que pateix la mare després del part són les preguntes més freqüents que reben les llevadores. 

Avui, malgrat la presència de la Covid-19 al nostre territori, les llevadores de la Clínica Sant Josep s'han adaptat a les noves mesures sanitàries per poder continuar oferint aquest servei de puerperi domiciliari. Quan una mare demana una visita a casa, el primer que fa l'equip de llevadores és posar-s'hi en contacte per via telefònica o telemàtica per poder escoltar aquella mare i detectar quins són els principals dubtes o problemes que té.

Sempre que és possible, s'intenta solucionar mitjançant la via telemàtica. Si la valoració de la llevadora indica una atenció presencial per les característiques de la mare o el nadó, la professional es desplaça al domicili seguint tots els protocols de seguretat establerts per la Covid-19 (EPI, distància de seguretat...) i es demana a les famílies, que quan rebin la visita de la llevadora a casa que només hi hagi la mare i el nadó, sense la presència de cap acompanyant. D'aquesta manera, es poden assegurar les màximes garanties de seguretat per ambdues parts.

 
Vols més informació sobre els serveis de la Clínica Sant Josep?