Els Mossos desallotgen per la força un pis de Manresa a qui la Sareb no ha volgut oferir lloguer social

Una trentena de membres de la PAHC Bages han fet pinya i resistència pacífica a l'entrada del bloc però no han pogut evitar que els antiavalots aconseguissin el seu objectiu

VÍDEOS Els antidisturbis han fet servir la força per portar a terme el llançament
VÍDEOS Els antidisturbis han fet servir la força per portar a terme el llançament | Pere Fontanals
22 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:26h

Els membres de la PAHC eren conscients que en el desnonament que s'havia de produir aquest dijous al matí en el primer pis del carrer Roger de Flor, 39, de Manresa hi participarien antiavalots dels Mossos d'Esquadra. Era la quarta ordre judicial de desnonament de tres germans que viuen a l'habitatge i a les altres tres s'havia aconseguit aturar el llançament.

Per això, des de primera hora del matí, una trentena de membres de la PAHC s'han concentrat davant el portal de l'edifici. Una cinquantena més han arribat més tard, però tot i que l'hora per portar a terme el desnonament era a les 10 del matí, poc després de les 8, cinc furgonetes dels Mossos d'Esquadra, entre ARRO i convencionals, tallaven el tram del carrer en els seus accessos des de la carretera del Pont de Vilomara i el carrer Providència. No han pogut entrar i s'han quedat a dos pams del cordó policial.
 

L'històric activista Joan Sala ha estat l'últim membre de la PAHC en ser arrencat de la pinya. Foto: Pere Fontanals


A dins, la trentena d'activistes s'asseien a terra agafats pels braços en cadena tot esperant la intervenció policial. Defensaven el dret de l'habitatge de tres homes que viuen en el primer pis a qui la Sareb, la propietària de l'immoble, s'ha negat a oferir-los un lloguer social després de mesos d'insistència de la PAHC, tot i que un dels ocupants treballa i estava disposat a assumir-lo. "Té un sou i vol i es pot fer càrrec d'un lloguer social; el que no pot és assumir un lloguer de mercat, a això no hi arriba", ha explicat la Lídia de la PAHC.

Abans de l'hora assenyalada, quan ja s'havien produït converses entre representants de la plataforma i dels Mossos sense èxit, una columna d'antiavalots s'ha dirigit a la pinya que s'havia format a l'entrada de l'immoble. Un a un han anat "arrencant" els membres de la PAHC, alguns amb més facilitat i altres entre crits per les tibades que rebien. Ela activistes anaven essent identificats a mesura que eren apartats de la pila. Entre ells hi havia la portaveu de Fem Manresa a l'Ajuntament, Roser Alegre.


L'actuació policial, que s'ha anat fent gradualment i s'ha allargat més de mitja hora, ha anat acompanyada de retrets dels mateixos activistes que formaven la pinya i dels que hi havia darrere el cordó policial, a la carretera del Pont de Vilomara.

Tot i la resistència pacífica, els activistes no han pogut evitar que els antiavalots els acabessin apartant a tots fins arribar a l'entrada, on un manyà ha tret el pany i ha canviat el del pis ocupat.

Després que es fes efectiu el llançament, el centenar d'activistes de la PAHC que s'havien concentrat dins i fora de l'encapsulament policial s'han manifestat fins a la plaça Major clamant consignes pel dret a l'habitatge i contra els desnonaments. Els serveis socials de l'Ajuntament han ofert als tres desallotjats habitacions en una pensió fins a dilluns.

Aquest ha estat el segon desallotjament per la força que porten a terme els Mossos d'Esquadra a Manresa després del que es va produir a les cases de xocolata el març de 2019.