La CGT denuncia a Treball que l'amo de Monserveis munta una altra societat per eludir pagaments

Solubages es troba en concurs de creditors, però el sindicat té proves que demostren que una nova empresa dirigida per una testaferro està heretant treballadores i clients

Treballadors protestant aquest mes de maig davant de la seu que Monserveis tenia a Berga
Treballadors protestant aquest mes de maig davant de la seu que Monserveis tenia a Berga | Pilar Màrquez Ambròs
20 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 10:18h
La CGT ha adreçat a Inspecció de Treball un requeriment perquè investigui la possible relació que la manresana Monserveis té amb l'empresa creada el maig de 2020 Unicuida, després que hagi recopilat proves que demostrarien el traspàs de treballadores i clients d'una cap a l'altra.

En l'actualitat, Solubages, SL, -Monserveis com a raó comercial-, es troba en concurs de creditors després que ara fa un any la sancionessin amb 735.000 euros per tenir fins a 52 treballadores sense donar d'alta a la Seguretat Social. A partir de llavors l'empresa va començar a perdre clients de l'administració pública -ajuntaments i Generalitat- que eren la seva principal font d'ingressos, fins que ha arribat a aquesta situació.

Paral·lelament, la CGT va demanar a Fiscalia que iniciés un procediment penal contra Xavier Pubill Cunill, principal responsable de Solubages, per frau a la Seguretat Social i per tenir treballadores sense cap tipus d'assegurança. El mes de febrer d'enguany, Fiscalia va formular denúncia contra Pubill al Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa. A l'acusat podrien caure-li fins a 6 anys de presó.

El gener d'aquest 2020, la CGT va denunciar que Solubages traspassava treballadores a un dels socis de l'empresa -des de març de 2019, com a administrador únic- Eduard Flores. Aquest fet va poder ser corroborat per NacióManresa a partir de les nòmines d'algunes treballadores que havien estat traspassades de l'empresa a l'autònom, sense previ avís a les empleades.

Eduard Flores Suero i Xavier Pubill Cunill eren els dos administradors de l'empresa, essent aquest últim el seu gerent. Des que el març de 2019 es va iniciar l'expedient sancionador contra SoluBages SL, Pubill va donar de baixa de l'empresa i hi continua Eduard Flores com a administrador únic.

Nova empresa amb una testaferro d'administradora única

Activa't Domiciliària SL es va crear el maig de 2020 amb un capital inicial de 3.000 euros, amb domicili fiscal a la carretera de Cardona, 30, de Manresa i amb Georgina Munells Martori com a administradora única. Segons els registres, Georgina Munells ha estat administradora única de 18 societats en els últims 5 anys, de les quals encara es manté activa en 15 d'elles. Aquestes societats, la pràctica totalitat de les quals es va crear amb un capital inicial de 3.000 euros, el mínim per constituir una Societat Limitada, toquen tots els sectors, des de l'enginyeria fins als serveis de cura i neteja.

La raó fiscal Activa't Domiciliària és la propietària de la marca comercial Unicuida, com ho demostra el fet que la societat és la propietària del domini de la pàgina web de la marca. A més, la CGT ha remès a Inspecció de Treball una sèrie de proves, a les quals ha tingut accés NacióManresa, que demostrarien la relació entre Monserveis (Solubages SL) i Unicuida (Activa't Domiciliària SL) pel que fa al traspàs de treballadores i clients d'una societat a l'altra.

La hipòtesi amb que treballa la CGT és que l'empresa Activa't Domiciliària SL ha estat constituïda amb Georgina Munells, que faria d'administradora única "de palla", o sigui, de testaferro. L'activitat empresarial de Munells, administradora única de gairebé 20 empreses de molt diversos sectors en els últims 5 anys, mantenint-ne alhora una quinzena, corroboraria aquesta sospita. Les proves que el sindicat a adreçat a Inspecció de Treball relacionen directament la societat de Xavier Pubill amb la que consta com a administradora única Munells.

La CGT sospita que la intenció última de la constitució d'Activa't Domiciliària SL (Unicuida) és la de declarar Solubages SL en suspensió de pagaments i eludir, d'aquesta manera, el pagament dels 735.000 euros amb que va ser sancionada per tenir 52 treballadores sense papers i, de passada, no complir amb les obligacions que pugui tenir amb les treballadores i els proveïdors, tot mantenint els actius, la mà d'obra i els clients en la nova societat.