La sallentina Grup Soler comença a desballestar les seves societats

Les empreses acumulen impagaments, obres aturades, concursos de creditors, expedients d'ocupació i altres de temporals, però que no tornaran

19 d'octubre del 2020
Actualitzat el 22 d'octubre a les 15:38h
Instal·lacions de Grup Soler a Sallent
Instal·lacions de Grup Soler a Sallent | GSV
La sallentina Grup Soler es troba actualment en ple procés de desballestament de les seves empreses, que van arribar a tenir uns 800 treballadors en total, segons fonts dels comitès d'empresa consultades per NacióManresa. Les empreses del grup acumulen impagaments a treballadors, bancs i proveïdors, obres aturades, manteniments sota mínims, expedients d'ocupació (ERO) en alguns casos i expedients temporals (ERTO) en altres als quals se'ls ha comunicat que no es portarà a terme el retorn. L'equip legal que dirigeix l'actuació, segons han afirmat des dels sindicats, és el prestigiós bufet Cuatrecasas de Barcelona.

La direcció ja ha sol·licitat l'entrada a concurs de creditors de l'empresa Bages Inser, que portava l'administració i gestionava els contractes de tot el grup. Vint-i-dos treballadors d'aquesta empresa han estat subrogats a Soler Global Service i disset més han estat acomiadats amb un ERO.

L'empresa del grup dedicada a la construcció, 1953 Grup Soler Constructora, ha abandonat totes les obres que tenia començades i ha traspassat part dels seus treballadors a les empreses constructores que els han agafat el relleu en les concessions. Tot i així, segons asseguren fonts sindicals, hi ha entre 20 i 30 treballadors que continuen en plantilla i que acumulen impagaments en les nòmines des de juliol.

Electromecànica Soler, una de les empreses referencials del grup, té, a dia d'avui, tots els seus treballadors en ERTO, excepte una desena que han estat subrogats a Soler Global Service. L'empresa, però, ja ha avisat la trentena de treballadors que es troben en l'expedient temporal que l'empresa "no continuarà", tot i que no els ha informat quines opcions tindran.

Finalment, Soler Global Service, l'empresa del grup amb més treballadors, més de 300 escampats per tot l'Estat "té la continuïtat complicada", segons els sindicats, ja que alguns dels seus treballadors no han cobrat ni les nòmines de juliol, ni les d'agost ni setembre. Soler Global Service gestiona les concessions de manteniment que el grup té a l'Estat. L'empresa "està deixant caure convenis sense optar a la seva renovació i no n'entra de nous", segons adverteixen des dels comitès d'empresa. El juny de 2019, Soler Global Service ja va vendre a FCC el 20% que tenia en la Unió Temporal d'Empreses (UTE) Sanejament Manresa, que gestiona la neteja i recollida de brossa de Manresa.

Malgrat els problemes judicials que han caigut sobre el director executiu de les societats, Jordi Soler, per la seva presumpta implicació en el cas 3% sobre pagaments a fundacions vinculades a Convergència per la concessió de concursos, des dels comitès d'empresa s'assegura que la situació que es viu ara és per la "desastrosa gestió" de l'antiga direcció i gerència del grup.

Vaga de treballadors

Davant d'aquesta situació els comitès de les empreses han convocat una vaga d'un dia per a la propera setmana. La data de l'aturada serà el proper dimecres 28 d'octubre.

La voluntat dels comitès es fer una manifestació des del pont de ferro (FGC) de la carretera de Vic fins a la plaça Major per mostrar la seva preocupació per la "deficient gestió" que ha portat a terme l'antiga direcció de l'empresa.

Sumar-hi les causes judicials

Tot i que els comitès d'empresa desvinculen una cosa de l'altra, el Grup Soler també passa per una delicada situació a nivell de prestigi a l'hora d'optar a contractacions degut als diferents conflictes judicials en que s'ha vist implicat en el cas del 3%, sobre presumptes pagaments il·lícits a fundacions vinculades a CDC a canvi de l'adjudicació de contractes per part de l'administració i que va comportar que el seu director executiu, Jordi Soler, fos detingut -i l'empresa escorcollada per la Guàrdia Civil- i hagués de declarar com a imputat en els jutjats del Vendrell.