Reciclatge

Moià se suma a Reciclos, el sistema de reciclatge amb recompensa d'Ecoembes

El sistema digitalitza el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes i premia els ciutadans compromesos amb el reciclatge a través d'incentius sostenibles

per Redacció, 17 d'octubre de 2020 a les 16:28 |
El sistema funciona amb un codi QR | Arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els habitants de Moià compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d'ara recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta de l'Ajuntament per Reciclos, el primer Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge a l'Estat espanyol, que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a tot el país. 

D'aquesta manera, Moià es converteix en un dels primers municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que incorpora la tecnologia mòbil a aquest hàbit, i, al seu torn, premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper. 


Els veïns de Moià podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 68 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se'ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses al fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible, o la rehabilitació de la zona verda carrer Miquel Vilarúbia de la localitat. 

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Moià, Montse Ferrer, explica que "les moianeses i moianesos compromesos amb el medi ambient veuran que reciclant els envasos de begudes en el contenidor groc, a més de donar una segona vida a aquests envasos, també podran contribuir a millorar el nostre municipi". 


"Creiem que la tecnologia i el reciclatge per incentius del sistema Reciclos ens pot ajudar a millorar l'índex de la recollida selectiva de residus i, alhora, construir projectes sostenibles per millorar Moià. En aquesta primera campanya, s'ha proposat millorar una zona verda del carrer Miquel Vilarrúbia al costat de l'escola Josep Orriols i Roca i la llar d'infants municipal Els Garrofins. El projecte, però, continuarà amb altres actuacions sostenibles per millorar altres espais públics. Alhora volem fer una crida al consum responsable i sostenible i recordar la importància de Reduir, Reciclar i Reutilitzar els residus que generem", ha afegit la regidora de Medi Ambient. 

"Gràcies a Reciclos, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d'ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant al contenidor groc, ara podran també contribuir a millorar Moià a través de les recompenses que obtenen en reciclar. És la primera vegada a l'Estat espanyol que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal  d'ajudar a reciclar més i millor. Reciclos, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat", ha afirmat Irene Luna, especialista en gestió de residus a Ecoembes. 

Per fer ús de Reciclos, els ciutadans de Moià només han de descarregar-se la webapp, escanejar el codi de barres de l'envàs que volen reciclar i dipositar-lo a un dels contenidors grocs. En fer-ho, obtindran punts, denominats Reciclos, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles. 

El Sistema de Devolució i Recompensa Reciclos va néixer a TheCircularLab, el centre d'innovació oberta d'Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya el passat any com a projecte pilot, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, ja és una realitat en quatre municipis catalans i, a més, recentment ha començat a funcionar en altres regions com La Rioja (en concret, a Calahorra) i Illes Balears (al municipi de Ciutadella). Així, al llarg d'aquest any, Reciclos estarà present en municipis d'un total de set comunitats autònomes i, en 2021, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions a l'Estat espanyol, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres espais públics, facilitant així el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades tant a les llars com fora d'aquestes. 

 

Participació