Medi natural

Els Comuns demanen a Calvet que aturi les obres previstes a la Resclosa dels Manresans a Balsareny

Consideren que el projecte d'actuació que "destruirà el bosc de ribera i posarà en risc les balmes i murs de pedra seca"

per Redacció, 6 d'octubre de 2020 a les 12:02 |
El diputat Marc Parés visitant la Resclosa dels Manresans | ECP
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els Comuns, volen aturar els plans de la Junta de la Sèquia, que pretén realitzar unes obres de reparació a la Resclosa dels Manresans de Balsareny, amb un projecte d'actuació que "destruirà el bosc de ribera i posarà en risc les balmes i murs de pedra seca".

Segons informa el diputat territorial dels Comuns, Marc Parés, es pretenen obrir dos vials d'accés a banda i banda del riu Llobregat al terme municipal de Balsareny. L'obertura dels esmentats vials, aigües amunt de la resclosa," implicaria danys irreparables a un paisatge de gran qualitat, entre els quals destacaria la tala del bosc de ribera de la zona, configurat per una verneda d'un alt valor ecològic, l'afectació a unes balmes amb un important valor geològic, o el risc d'esfondrament de diversos murs de pedra seca, d'un alt valor patrimonial".


També, recorda Parés, la verneda de la Resclosa dels Manresans "és l'última verneda del Bages". La Verneda és part d'un bosc singular de Balsareny, situat al tram inicial del Parc de la Sèquia, conegut pel seu valor patrimonial i per l'ús social que se'n fa per part dels habitants de la zona.

També reclama a Calvet que tingui en compte l'actual Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Balsareny, on "queda clara" la protecció que ha de tenir aquest espai, doncs es troba inclosa al inventari de Zones Humides elaborat per la Direcció General de Medi Natural.


Per Parés, no s'entén que "atenent al valor ambiental, paisatgístic i patrimonial que seria malmès amb l'obertura dels esmentats vials, i tenint en compte la normativa ambiental i urbanística, aquesta intervenció pugui ser autoritzada".

Finalment, el diputat d'En Comú Podem considera com una de les alternatives possibles utilitzar un camí ja obert que condueix a la resclosa, "prou ample" que voreja el recorregut de la sèquia i que podria ser utilitzat sense provocar cap dany ambiental i paisatgístic si les obres es realitzessin amb maquinària lleugera. Així, rebla el diputat "es compliria l'objectiu de reparar la resclosa però amb un impacte molt menor".

 

Participació