Els grups ecologistes titllen de «bestiesa» el cabal d'aigua que sol·licita ICL del Cardener

Asseguren que el riu Llobregat està en mal estat i per tant, traient-li aigua, el que es fa és empitjorar-ne la situació

El riu Llobregat
El riu Llobregat | Estefania Escolà
Redacció
02 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 11:09h
Els grups ecologistes s'oposen frontalment al transvasament del 80% de l'aigua que surt de la depuradora per a ús d'Iberpotash a les mines de Súria. La Taula del Llobregat, que agrupa diferents entitats, ja ha presentat al·legacions a la concessió. En declaracions a l'ACN, el seu portaveu, Jep Ribera, assegura que es tracta "d'una bestiesa perquè deixa el riu molt escanyat". "El Llobregat ja és un riu estressat. Treure tanta aigua i deixar-lo només amb el cabal mínim, com si sempre hi hagués sequera, això ja no és un riu sinó un tub per on passa aigua i n'anem agafant", assegura.

De la seva banda, el catedràtic de la Universitat de Barcelona i expert en ecologia dels rius, Narcís Prat, ha explicat que, en aquest tram, el riu Llobregat està en mal estat i per tant, traient-li aigua, el que es fa és empitjorar-ne la situació. "Aquí no es té en compte ni la directiva marc, ni la qualitat de l'aigua. No es té en compte res. Se suposa que el departament hauria de tenir en compte la sostenibilitat i la regeneració dels rius, i si ho aprova no serà així", denuncia.

Segons Prat, el pla d'Iberpotash "és un despropòsit ambiental perquè no s'ha tingut en compte ni la quantitat d'aigua, que és una bestiesa, ni tampoc el fet que, al tenir cabals baixos i amb temperatures elevades, es disminuirà la qualitat de l'aigua i l'estat ecològic no es recuperarà mai", ha subratllat.
Arxivat a