El ple de Manresa rebutja la inhabilitació del president Quim Torra amb l'únic contrapès del PSC

Els regidors de Ciutadans no s'han presentat a la convocatòria, que era de caràcter extraordinària i urgent

Els regidors independentistes voten la moció en el ple d'aquest dijous
Els regidors independentistes voten la moció en el ple d'aquest dijous | Pere Fontanals
Pere Fontanals
01 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 15:47h
El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat aquest dijous una moció de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, proposada i votada pels grups del govern municipal, ERC i Junts per Manresa, i per Fem Manresa. L'únic contrapès en aquest ple, que era de caràcter extraordinari i urgent, l'ha posat el grup del PSC, ja que els dos regidors de Ciutadans, han decidit no presentar-s'hi.

El Tribunal Suprem va ratificar per unanimitat el passat dilluns la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i va inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, per un període d'un any i mig i li va aplicar una sanció de 30.000 euros.

Per votar la urgència del ple, l'alcalde, Marc Aloy, ha recordat que la inhabilitació del president Torra suposa la culminació d'una tradició de l'Estat espanyol respecte de Catalunya. "Dels últims deu presidents de la Generalitat, vuit han patit la repressió de l'Estat, un fins i tot, va ser afusellat", ha subratllat, "i en aquest cas, és la primera vegada que un president ha estat inhabilitat mentre exercia les seves funcions al capdavant de la Generalitat".

El PSC com a únic contrapès

Davant l'absència dels representants de Ciutadans, només el PSC ha portat la veu discordant en les intervencions dels respectius grups durant el pla, i en particular ha estat el seu portaveu, Felip González, qui ha monopolitzat totes les seves intervencions. González ha parafrasejat el "filòsof" Xosé Mourinho amb el seu "teatro del bueno" per definir el ple extraordinari en tres paraules. "Tres grups dividits que necessiten aquesta inhabilitació per fer veure que estan units", ha afirmat per ampliar el seu primer titular.

El portaveu socialista ha posat com a exemple el govern de Manresa quan, ha recordat, "sempre ha acatat les ordres que arribaven de la Junta Electoral Central (JEC) per evitar ser inhabilitats". "Ho va fer l'anterior alcalde, Valentí Junyent, i espero que ho faci vosté si en les eleccions autonòmiques que s'acosten li fan treure la pancarta que llueix ara mateix al balcó -una igual que la que ha suposat la inhabilitació de Torra-", ha afegit. La presidenta del grup Fem Manresa, Gemma Boix, ha contestat González afirmant que "s'ha de ser mesquí per aprofitar la repressió de l'Estat per posar en dubte si Junyent o Aloy s'atreveixen o no a fer certes coses".

González ha sentenciat que "Torra va saltar-se la llei, cosa que a l'Ajuntament de Manresa no s'ha fet perquè sempre ha acatat les decisions de la JEC". "Se'n diu estat de dret, i els recordo que Espanya és la dinovena democràcia del món, segons un rànquing", ha conclòs sense especificar de quin rànquing es tractava.

"Tampoc els agradaria a Ciutadans que inhabilitessin Arrimadas per no despenjar una bandera espanyola amb un símbol nazi"

Abans, havien tingut lloc les intervencions de les tres grups independentistes. Per part d'ERC, Pol Huguet ha fet una repassada a les sancions que s'han imposat arran de decisions de la JEC a incompliments electorals a partits d'àmbit estatal, totes elles mínimes o, directament, arxivades. No és justícia, és venjança i escarment, sense proporcionalitat", ha exclamat el republicà, que ha advertit dient que "vagin amb compte, perquè un cop els jutges es desboquen, tothom pot rebre".

Huguet ha girat l'argumentari i ha preguntat al PSC i a Ciutadans "si a un president del PSC li haguessin fet despenjar una pancarta amb una rosa, ho considerarien just", o "tampoc els agradaria a Ciutadans que inhabilitessin Arrimadas per no despenjar una bandera espanyola amb un símbol nazi".

Per part de Junts per Manresa, Valentí Junyent ha recordat la "paràl·lisi" que viu el país en els últims tres anys. "Mas condemnat, a Puigdemont li apliquen el 155 i Torra és inhabilitat", ha resumit. "L'Estat no s'ha distingit mai pel diàleg, però ara encara menys, amb unes estructures que reprimeixen el poble català", ha raonat.

I per resumir ha assegurat que "el problema d'Espanya no és Catalunya, sinó un sistema estatal en fallida, amb la justícia que passa per sobre de l'executiu i una corona que no havia estat mai tan qüestionada". "La sentència sobre Torra inhabilita tots els seus votants", ha finalitzat.

Finalment, el regidor de Fem Manresa, Jordi Trapé, ha aprofitat la seva intervenció per assegurar que el sistema judicial espanyol "és hereu directe del Tribunal d'Ordre Públic" franquista. "Com poden dir que no hi ha arbitrarietat a l'Estat si a la Tamara Carrasco primer l'acusaven de delictes que sumaven més de 80 anys de presó i ara la jutgen amb una demanda fiscal de 7 mesos?", s'ha preguntat de forma retòrica, "tot plegat després de confinar-la durant tot un any al seu municipi".

En aquest ambient de repressió, Trapé ha retret a la generalitat "que encara mantingui l'acusació sobre activistes independentistes". Aquesta legislatura ha estat marcada "per la intervenció constant de l'Estat, però també en les limitacions pròpies del govern", ha afirmat, tot criticant que el govern "no ha sabut avançar en l'independentisme, ni ser al costat dels més necessitats durant la pandèmia".

L'última mostra d'aquesta debilitat, segons el regidor de Fem Manresa, "ha estat l'acatament de la inhabilitació de Torra publicant el seu cessament en el DOGC abans que ho hagi fer el govern espanyol en el BOE". "O seguim confrontant-nos a l'Estat o estem perduts", ha finalitzat.

La votació, com era de preveure, ha prosperat amb els vota a favor d'ERC, Junts per Manresa i Fem Manresa i els vots en contra del PSC.