Sallent homenatjarà els deportats als camps nazis amb un cap de setmana dedicat a la memòria històrica

L'Ateneu Rocaus organitza tres dies de debats, actes culturals, exposicions i rutes teatralitzades per recordar els sallentins exiliats

Muntatge dels murals de Quim Moya sobre els exilis d'ahir i d'avui
Muntatge dels murals de Quim Moya sobre els exilis d'ahir i d'avui | Rocaus
Redacció
30 de setembre del 2020
Actualitzat a les 23:00h
Coincidint amb el 75è aniversari de l'alliberament de Mauthausen, aquest cap de setmana l'Ateneu Rocaus de Sallent homenatjarà una desena de veïns deportats als camps nazis. Els actes coincideixen amb el desè aniversari de l'associació, que des dels inicis ha prioritzat el treball per la dignificació de la memòria històrica del poble.

Amb el nom de Mai més!, el grup impulsor vol posar en relleu els exilis i deportacions de fa 75 anys i els que es produeixen avui mateix al nostre país i al món: "són retalls de vida i de mort, són la nostra història i hem de continuar construint memòria perquè no es repeteixin".

Les activitats començaran el divendres 2 d'octubre a les 20h amb una xerrada a la Fàbrica Vella amb el títol Mauthausen, memòria contra l'oblit. Hi participaran Jordi Alsina, d'Amical Mauthausen; Joan Francesc Piniella Febrer, familiar de Joaquim Amat-Piniella; i Laura Salvans i Alba Fernandez, besnétes de deportats al camp nazi.

Dissabte al matí es durà a terme una ruta teatralitzada per les cases dels sallentins deportats i es col·locaran plaques commemoratives. També es farà la presentació dels codis QR que quedaran instal·lats permanentment i on es podrà consultar la història dels sallentins represaliats. La ruta començarà a les 11h a la plaça de Cabrianes i acabarà amb un vermut solidari a la plaça dels Arbres de Sallent.

A la tarda se celebrarà l'acte central del Mai més!, a la sala gran de la Fàbrica Vella, amb una taula rodona presentada per Mònica Terribas i David Fernàndez, i amb la participació de Sílvia Oliver, filla del poeta Pere Quart; Òscar Camps, de l'ONG Open Arms; Anna Gabriel, sallentina i exiliada política; i Ruben Wagensberg, diputat i impulsor de la campanya Casa nostra, casa vostra. També hi haurà l'actuació musical d'Alba Careta i Santi Careta.

La clausura del cap de setmana serà diumenge amb un dinar popular i la representació teatral Assaig T-4, de la companyia Tràfec Teatre. Un espectacle on s'escenifica com era la vida als camps nazis i com es va viure el moment de l'alliberament.

A més, des de dissabte passat els carrers de Sallent s'han omplert de murals que recorden les migracions i exilis d'ahir i d'avui. L'artista avinyonenc Quim Moya ha preparat l'exposició urbana Memòria a flor de mur amb una vintena de quadres de grans dimensions exposats a l'aire lliure als carrers de la vila. Les obres originals es poden visitar a la Biblioteca de Sallent.

L'Ateneu Rocaus ha preparat un web especial on es pot conèixer la història dels sallentins deportats als camps nazis, amb informació de la seva vida i fotografies personals. Els nou veïns represaliats van ser Manuel Giménez Garrido, Llorenç Vilaseca Carrió, Josep Duró Sabata, José Hato Fernández, Jaume Escaler Puig, Jaume Arís Estrada, Salvador Ventura Tort, Joan Poch Sardà i Francisco González Cuadrado.

Totes les activitats es desenvoluparan seguint estrictament la normativa per fer front a la Covid-19. No caldrà apuntar-s'hi prèviament però sí que es durà a terme un registre d'assistència, control de temperatura i les mesures d'higiene i distància. Les entrades per al teatre de diumenge es poden comprar a la web de la Fàbrica Vella i els tiquets del dinar a la Fàbrika i a Cal Traval.