Espurnes barroques

Súria gaudeix d'unes Espurnes Barroques amb conferència i concert del prestigiós Ensemble O Vos Omnes

Va oferir un reeixit concert basat en obres de Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach i altres compositors del barroc

per Redacció, 29 de setembre de 2020 a les 09:48 |
Tast celebrat a l’entorn de l’Església del Roser, després del concert de l’Ensemble O Vos Omnes | AjSú
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El festival Espurnes Barroques va ser present a Súria amb una conferència i un concert del prestigiós conjunt de música clàssica Ensemble O Vos Omnes, que van tenir lloc a l'Església del Roser. La celebració d'aquests dos actes va representar l'estrena de les remodelacions realitzades recentment en el temple del Poble Vell per tal d'afavorir-ne l'ús com a escenari d'esdeveniments culturals.

La celebració de les dues activitats d'Espurnes Barroques van mostrar la idoneïtat de l'Església del Roser per acollir actes culturals d'alt nivell. La conferència i el concert van tenir lloc amb l'aplicació de les mesures de prevenció anti-Covid.


L'Ensemble O vos Omnes va oferir dissabte un reeixit concert basat en obres de Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach i altres compositors del barroc, sota la direcció de Xavier Pastrana. L'actuació va aixecar molta expectació i va omplir tota l'Església del Roser, respectant la distància de seguretat entre seients.

En la conferència, titulada L'abarrocament de les esglésies catalanes i les singularitats de Súria, l'arquitecte Jordi Morros va remarcar que el Barroc va ser una època "extraordinàriament interessant i lluminosa", que ens ha deixat "un llegat documental molt ric".


Segons Jordi Morros, especialitzat en patrimoni, l'exemple de l'Església del Roser "és un cas molt característic i representatiu" d'aquesta època, ja que l'evolució del temple es correspon amb la dinàmica general de l'arquitectura religiosa del Barroc. L'acte va tenir lloc divendres 25 de setembre.

Les dues activitats van comptar amb la presència de l'alcalde Albert Coberó, del regidor de Cultura, Miquel Soliva, i altres membres de la corporació municipal. També hi van ser present el director artístic d'Espurnes Barroques, Josep Barcons, i altres representants institucionals.

Abans de l'inici de la conferència, l'alcalde de Súria va expressar la importància de "potenciar la cultura i cohesionar el territori", especialment en les actuals circumstàncies. Albert Coberó també va explicar que les darreres intervencions a l'Església del Roser, realitzades d'acord amb el Bisbat de Solsona, s'han fet "de manera curosa" amb l'objectiu de potenciar l'ús cultural del temple.

Una d'aquestes intervencions ha fet possible la desaparició de les baranes que separaven l'espai de l'altar de la resta de l'Església.

La conferència i el concert formaven part del cicle Contactes que curen, que s'ha desenvolupat del 13 al 27 de setembre amb diverses activitats culturals d'alt nivell a diferents municipis de la Catalunya central que tenen una vinculació especial amb el patrimoni barroc. Després del concert de l'Ensemble O Vos Omnes va tenir lloc un tast a l'entorn de l'Església del Roser, amb la col·laboració de Vins Urpina i Olis Migjorn.

L'Ajuntament de Súria forma part d'Espurnes Barroques des de la primera edició del festival, celebrada l'any 2018, juntament amb altres institucions de la Catalunya central. La iniciativa compta amb el suport de la Generalitat, les Diputacions de Barcelona i Lleida, i l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

En la primera edició, el festival va portar al Poble Vell la representació de l'òpera ‘La serva padrona' de Giovanni Battista Pergolesi i un taller infantil.

 

Participació