Mig miler de persones s'apleguen a Manresa per donar suport a Quim Torra

ERC, Junts i Fem pengen al balcó de l'Ajuntament una pancarta per la "Llibertat dels presos polítics" igual que la que li ha costat la inhabilitació al president

Junyent, Aloy, Crus i Alegre penjant la pancarta a l'Ajuntament
Junyent, Aloy, Crus i Alegre penjant la pancarta a l'Ajuntament | Pere Fontanals
28 de setembre del 2020
Actualitzat a les 20:53h
La plaça Major de Manresa ha mostrat aquest dilluns al vespre la cara de les grans ocasions independentistes, però amb les limitacions en l'espai que dicta la prevenció contra la pandèmia. Mig miler llarg de persones s'han citat a la plaça en la convocatòria d'urgència que han fet Òmnium, l'ANC, i partits i entitats sobiranistes de la ciutat i la comarca per rebutjar la sentència que inhabilita el president Quim Torra.

A la convocatòria també hi havia la presidenta i diversos consellers del Consell Comarcal del Bages que no han assistit al ple convocat per aquest dilluns, i l'alcalde i regidors sobiranistes de l'Ajuntament de Manresa. De fet, ells han estat els que han arrencat els primers aplaudiments del públic quan han penjat al balcó del consistori una pancarta amb el mateix lema que ha costat la inhabilitació a Quim Torra: "Llibertat presos polítics i exiliats".

L'acte ha començat a la mateixa hora que cada dia Música per la Llibertat toca pels presos polítics, i han estat ells els encarregats d'encetar el programa interpretant El Cant dels Ocells i de tancar-lo amb Els Segadors.


Manifest de la junta de portaveus i ple extraordinari dijous

L'alcalde Marc Aloy, ha llegit un manifest aprovat a la junta de portaveus de l'Ajuntament, amb els vots d'ERC, Junts i Fem Manresa, de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitar el President de la Generalitat. La junta també ha decidit convocar un ple extraordinari i urgent sobre aquesta qüestió, per al proper dijous, 1 d’octubre, a la 1 del migdia. 

El manifest ha posat de relleu que "només entenem un Estat que garanteixi la separació de poders" i que respecti "els drets fonamentals" com l'és "la llibertat d'expressió". Així mateix, també condemna "la repressió contra el moviment independentista" i reclama "una justícia justa, ponderada i equilibrada". Defineix la sentència contra Torra de "grotesca i desproporcionada que deriva de la instrumentalització de diverses institucions de l'Estat".

El manifest ha finalitzat demanant "el màxim respecte per les institucions catalanes i els seus representants" i reiterant el seu compromís amb la República Catalana. Finalment, Aloy ha recordat que aquest dilluns han jutjat Tamara Carrasco i s'ha conegut la sentència "incomprensible" contra Jordi Pesarrodona.

Aina Font en nom de les entitats i Jordi Pesarrodona

La concentració ha tingut dues intervencions més de la periodista de NacióManresa, Aina Font, que ha lleguit el manifest de les entitats sobiranistes, i de Jordi Pesarrodona, que ha assistit a l'acte i s'ha dirigit, també, als concentrats.

El manifest de les entitats ha denunciat que el discurs conduït des dels mitjans espanyols vol fer recaure la culpa en els suposats errors del president i, en general, de l'independentisme, quan hi ha presos polítics i exiliats des de fa tres anys, milers de repressaliats, "amb una maquinària política, jurídica i mediàtica que fa servir totes les eines al seu abast per anorrear la dissidència", i amb un A por ellos avalat "per gairebé tot l'arc polític espanyol".

Davant d'aquests fets, les entitats sobiranistes s'han preguntat "i davant d’això què? Protestem avui i ens n’anem cap a casa fins a la propera protesta? Ens indignem avui i demà serà un altre dia?", mentre els convocats feien que no.


En el mateix sentit, Jordi Pesarrodona, ha fet una crida a la "desobediència constant", després d'agrair el suport que ha rebut de tothom. "És un honor per a mi que hagin fet pública la meva sentència a la mateixa hora que feien pública la del president", ha afirmat. "Els tornarem a donar una classe de democràcia, però també us demano que fem desobediència, desobediència, desobediència".

La convocatòria ha estat conduïda per Txell Valls.