Jordi Pesarrodona, condemnat per desobediència

El jutjat l'inhabilita durant 14 mesos i li imposa una multa de 2.100 euros.

Jordi Pesarrodona aixecant una mascareta amb un somriure dibuixat.
Jordi Pesarrodona aixecant una mascareta amb un somriure dibuixat. | Mar Martí
Bernat Surroca / Pere Fontanals
28 de setembre del 2020
Actualitzat a les 22:13h
El jutjat penal 2 de Manresa ha condemnat Jordi Pesarrodona per un delicte de desobediència a catorze mesos d'inhabilitació i una multa de 2.100 euros. El judici contra l'exregidor d'ERC va ser la setmana passada, i Pesarrodona va dir que no tenia res a veure en l'organització del referèndum de l'1-O i va denunciar una persecució judicial per haver-se posat un nas de pallasso al costat d'un agent de la Guàrdia Civil.

Durant el judici, celebrat el passat 21 de setembre, Jordi Pesarrodona, va declarar davant del jutge que no va tenir "res a veure" amb l'organització de l'1-O i que va anar al centre de votació de l'Escola Joncadella com un "ciutadà més". El principal testimoni de l'acusació, el cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil, va assegurar que va reconèixer Pesarrodona per la foto del nas de pallasso, i va afirmar que va veure clarament "que exercia un lideratge" sobre la gent que hi havia congregada a l'escola.

Recorrerà la sentència

L'advocat de Pesarrodona, David Casellas, ha confirmat a NacióManresa que presentaran recurs a l'Audiència Provincial de Barcelona. Casellas ha assegurat al diari que la sentència atempta contra la presumpció d'innocència. "La sentència diu, literalment, que la defensa no va aportar cap prova que justifiqués l'absolució que demanava", apunta el lletrat, "quan la càrrega de la prova ha de recaure sempre en l'acusació".

La jutge també valora el testimoni del cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil, "però una part insubstancial". Durant el judici, el tinent va reconèixer que l'1-O havia avisat Pesarrodona, que havia de desconvocar la concentració al col·legi perquè es tractava d'un "referèndum il·legal". "Aquesta informació és del tot insuficient, i no era el motiu que dictava la resolució judicial que havien de fer complir", explica Casellas. "En aquest casos, la informació que es dona ha de ser exacta, no una interpretació personal", avisa l'advocat.

L'acusació, sobre la que també es basa la sentència "s'emmiralla en les sentències a Mas, Ortega, Rigau i Homs pel 9-N", però "no té en compte que a ells els van condemnar per la seva posició institucional, segons aquella sentència, càrrec o posició que no té Jordi Pesarrodona", ha sentenciat Casellas.

Casellas ha explicat que hi ha altres detalls a la sentència que s'incorporaran al recurs que elevaran a l'Audiència Provincial, però, en una primera vista, aquests tres seran els principals.

Jordi Pesarrodona titlla la sentència de "bestiesa"

Jordi Pesarrodona ha valorat que "si em condemnen a mi també han de condemnar a qualsevol càrrec públic, funcionari o regidor que va votar l'1-O; estan condemnant tot un poble", ha denunciat. Pesarrodona, que s'ha anat a manifestar a la plaça Sant Jaume coincidint també amb la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que encara no ha rebut la interlocutòria i per tant no sap "com s'argumenta" la condemna, però ha avisat que té previst "plantar-hi cara".

"No sé si s'adonen de la bestiesa que estan fent", ha afegit Pesarrodona, que ha avançat que presentarà un recurs a la sentència i que arribarà "a les instàncies que calgui". L'exregidor ha dit que sent "escepticisme absolut" perquè se l'ha inhabilitat "sense cap interlocutòria del Tribunal Constitucional ni cap notificació".

Durant l'acte a Manresa de suport al president Quim Torra per la seva inhabilitació, Pesarrodona ha intervingut demanant "desobediència" a la població.

Tercera causa de Pesarrodona

Jordi Pesarrodona ja havia estat acusat, anteriorment pels delictes d'odi i resistència greu a l'autoritat, una causa que la magistrada d'instrucció número 2 de Manresa va acordar arxivar, l'abril de 2018, i l'Audiència va ratificar al no trobar "indicis que els fets imputats als investigats poguessin ser constitutius de delictes".

En paral·lel, Pesarrodona exerceix d'acusació en la causa contra les càrregues policials a l'Escola Joncadella, per les que va declarar també aquest mes de setembre al jutjat d'Instrucció 2 de Manresa. Es dona el cas que, la setmana passada, la jutge va demanar a la Guàrdia Civil que identifiqui l'agent que el va agredir amb una porra.