La sostenibilitat cultural, en el centre del debat del programa professional de la Fira Mediterrània

De dimarts 13 a dissabte 17 d'octubre se celebraran diverses activitats adreçades exclusivament al públic professional

Enguany no hi haurà Llotja Professional de la Fira Mediterrània
Enguany no hi haurà Llotja Professional de la Fira Mediterrània | Estefania Escolà
Redacció
25 de setembre del 2020
Actualitzat a les 21:25h
La Fira Mediterrània de Manresa celebrarà el proper mes d'octubre una 23a edició excepcional en un format híbrid, combinant propostes en línia i en viu, i expandit, amb sis dies de durada. Es tracta d'una edició repensada i adaptada al present amb l'objectiu de garantir al màxim la seguretat de tots els participants (públic, professionals, tècnics i personal de l'organització) a que obliga l'actual crisi sanitària provocada per la Covid-19.

La ja consolidada Llotja Professional, situada al Museu de la Tècnica de Manresa, enyorarà la presència dels més de mil professionals procedents d'arreu del món, que cada any es retroben a la Fira. Enguany, l'activitat professional, que tindrà lloc del dimarts 13 a dissabte 17 d'octubre, oferirà diverses activitats adreçades exclusivament al públic professional amb jornades professionals, reunions ràpides, presentacions de projectes, entrevistes als artistes i showcases, pensades per ser un espai de reflexió i especialment de connexió entre professionals.

Del 13 al 15 d'octubre, les activitats professionals seran en línia

Enguany, bona part d'aquestes activitats i els contactes entre professionals es podran seguir de forma pràctica i eficaç des de la renovada Llotja Virtual, que ha actualitzat, readaptat i ampliat les seves funcionalitats especialment per a l'ocasió i que la Fira posarà a disposició dels acreditats durant els propers dies. Serà des de la Llotja Virtual, a l'apartat de la Fira en directe, que es podran seguir en línia les activitats professionals programades des del 13 fins al 15 d'octubre (les jornades professionals, les entrevistes amb els artistes, les reunions ràpides i les presentacions de projectes). Per als dies 16 i 17 d'octubre s'han programat uns itineraris en viu de projectes escènics i musicals, que inclouen diverses presentacions i showcases, i que esdevindran la primera trobada presencial per a molts professionals del sector.

La sostenibilitat cultural, protagonista de les Jornades Professionals

Les Jornades Professionals de la Fira Mediterrània, proposta ja consolidada al calendari dels professionals, tindran lloc des de dimarts 13 a dijous 15 d'octubre i enguany posaran el focus en la sostenibilitat cultural. En els darrers anys s'han vist iniciatives que promouen frenar l'impacte negatiu que generem sobre el planeta fent esforços per aplanar la corba de l'excés de contaminació i de consum. Conceptes com quilòmetre zero, comerç local i de proximitat, productes de temporada, cooperatives, els mals del petroli i del turisme low cost i de masses està a l'ordre del dia. La Fira, però, vol posar el focus en com es treballen tots aquests conceptes a la cultura. En aquest sentit, l'objectiu de les jornades serà apropar models d'implementació d'estratègies de cultura sostenible en les dimensions social, econòmica i ambiental, liderats per equipaments, festivals i artistes i convidar a la reflexió constructiva per a un desenvolupament cultural sostenible.

La transhumància artística per la Catalunya Central Brots Transhumants que faran el músic Arnau Obiols i el ballarí Magí Serra durant tota la setmana, acompanyarà les jornades amb diferents intervencions i oferirà la ponència inaugural amb una conversa amb el científic i geògraf ambiental Martí Boada.

Com a ponents hi participaran Ramon Castells (CoNCA), Tracy Sirés i Carles Ribell (Teatre Auditori de Granollers), Gemma Carbó (Museu de la vida rural. Fundació Carulla), Maia Kanaan (A l'Encontre), Roser Oduber (CACIS. Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat), Eduard Escoffet (Festival Poesia i +), Núria Feixas (Festival Ésdansa), Maria Faura (Festival Cantilafont), Alex Rodríguez (Fetal. Festival de Teatro Alternativo de Urones de Castroponce) i els artistes Edi Pou, Lali Álvarez, Joana Gomila i Marc Sampere. Com a moderadors hi participaran Lluís Puig (director del Programa per al desenvolupament de projectes culturals d'àmbit internacional) i els periodistes Txell Bonet i Nando Cruz.

Mirades a l'arrel a través de converses en línia

Un dels eixos artístics de la Fira Mediterrània és la mirada a l'arrel que fan els artistes. En total, coneixerem una vintena de projectes que formen part de la programació oficial d'aquesta 23ª edició a través de converses breus entre artistes i periodistes. Els professionals acreditats descobriran com els artistes treballen amb l'arrel i la cultura popular per plantejar propostes que ens interpel·len avui i ens parlen en present. L'activitat, té la finalitat d'apropar aquestes creacions als professionals acreditats brindant l'oportunitat de conèixer les propostes fora dels escenaris.

Alguns dels projectes que participaran a les converses són Arnau Obiols i Magí Serra amb Brots Transhumants; ZA! & La Transmegacobla; Alexandrae que presenten Gaudeamus Omnes; Rodrigo Cuevas i Raül Refree amb Llabor(e)s i Joana Gomila amb la proposta Paradís, entre molts d'altres.

Presentacions de projectes

La Fira reserva un espai a la presentació de projectes, enguany en línia, amb l'objectiu de mostrar als professionals una selecció de projectes culturals que destaquen per obrir noves fronteres, tenir noves mirades i crear noves connexions. Les presentacions tindran lloc el dijous 15 d'octubre i comptaran amb la participació de la Fundació Mallorca Literària amb El Calendari Folklòric de Mallorca; La Marfà amb un projecte de coproducció i residència; la Fundació Carulla amb Quan #laCulturaTransforma; PATEA, l'associació que vetlla per les arts escèniques; Revista Caramella presentant les novetats i el suplement del Nº 43; Harmony Games amb el portal web Music.cat, el Centre Robert Gerhard del Departament de Cultura amb el portal del Patrimoni Musical Català i el subprograma Cultura d'Europa Creativa i l'acció preparatòria Music Moves Europe de la Comissió Europea.

Les reunions ràpides, a través de la pantalla

Amb la voluntat de facilitar el contacte directe entre els professionals del sector cultural, la Fira organitza, un any més, trobades ràpides i concertades entre programadors del sector de les arts escèniques i de la música i els artistes i professionals que hi vulguin prendre contacte directe.

Cada artista tindrà l'oportunitat de presentar el seu projecte en línia a diferents grups de professionals del sector d'àmbits diferents. Cada reunió estarà moderada per un membre de la Fira Mediterrània de Manresa i tindrà una durada de 10 minuts. Està previst que durant les reunions ràpides es puguin dur a terme més 900 contactes entre professionals.

Itineraris en viu de projectes escènics i musicals el 16 i 17 d'octubre

Tot i que la majoria de les activitats professionals seran en línia, la Fira també ha organitzat itineraris presencials per tal que els professionals acreditats puguin gaudir en viu i en exclusiva de nous projectes tant escènics com musicals que treballen amb l'arrel. Els itineraris combinaran l'exhibició d'espectacles o concerts en format de showcase i les presentacions de novetats i treballs en procés de creació d'artistes, empreses i institucions. Els itineraris escènics tindran lloc al Teatre Kursaal divendres 16 d'octubre, dedicat a propostes per a públic familiar i escolar, i dissabte 17 d'octubre, dedicat a propostes de dansa i moviment. Els musicals ho faran els mateixos dies a la Taverna de la Fira.