Alerta per forts vents

Cap de setmana de fred i neu a partir dels 1.500 metres

Un arrossar a Sant Jaume d'Enveja, aquest dijous
Un arrossar a Sant Jaume d'Enveja, aquest dijous | Agustí Descarrega
NacióDigital
25 de setembre del 2020
La tardor, que va començar fa tres dies, arriba sense embuts, amb un canvi sobtat de la situació meteorològica. A partir d’aquest divendres, s’esfondraran els termòmetres, el vent bufarà fort en alguns indrets del país i hi haurà precipitacions al nord del territori, en forma de neu a les cotes altes. 

Dijous encara ha estat un dia tranquil, de transició, i assolellat durant el matí a gairebé tot el país. Aquest divendres de matinada, però, ha començat a picar fort el vent arreu del territori, amb cops que ja han arribat als 102 km/h a Portbou, 95 km/h al Perelló, 77 km/h al Montsec d'Ares, 72 km/h a la Panadella i 68 km/h a Vila-rodona.

De fet, Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya (VENTCAT) per les fortes ventades que encara continuaran durant tot el dia d'avui. Les comarques afectades són principalment les del Pirineu Occidental, l’Anoia, Alt i Baix Penedès i Barcelonès. Es recomana extremar la precaució en la mobilitat i en les excursions de muntanya perquè l’episodi també està associat a una baixada important de les temperatures i a precipitació en forma de neu.

Així, al llarg del dia, baixaran les temperatures entre 6 i 8 graus arreu, i cauran ruixats aïllats a la Costa Brava i al Pirineu de Lleida, al matí, i al Prepirineu i la costa de Barcelona, a la tarda. Neu a les cotes altes, a partir dels 1.500 metres.