La Seu de Manresa oferirà un cicle de coneixement romànic aquest mes d'octubre

Tres ponències d’experts aprofundiran en aquest estil i el relacionaran amb la ciutat i el temple primigeni del Puigcardener

La Seu continua amb els seus actes del Mil·lenari de la seva redotació
La Seu continua amb els seus actes del Mil·lenari de la seva redotació | Seu
Redacció
23 de setembre del 2020
Actualitzat a les 11:04h
La Seu de Manresa amb la col·laboració dels Amics de la Seu ha programat un cicle de coneixement romànic com a cloenda de la celebració del Mil·lenari de la redotació del temple, que va començar el passat mes de juliol. 

La proposta consta de tres conferències a càrrec d'eminències en el camp de la història i tenen l'objectiu d'aprofundir en el coneixement del romànic i de contextualitzar-hi tant l'església de Santa Maria com la ciutat de Manresa. 

El programa

El cicle començarà el divendres 9 d'octubre amb la conferència Manresa i el seu comtat. De l'arribada del poder carolingi a la dotalia de l'any 1020 a càrrec de Xavier Costa, doctor en Cultures Medievals i graduat en Història. Actualment, Costa és professor a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i és col·laborador en diversos projectes de recerca universitària. El seu camp principal de recerca són els comtats catalans a l'Alta Edat Mitjana i, sobretot, les nombroses institucions religioses que s'hi fundaren. 

La segona ponència del cicle serà el 23 d'octubre a càrrec d'Anna Orriols i porta per títol La Manresa romànica. Orriols és doctora en Història de l'Art i professora titular d'Història de l'Art Medieval a la Universitat Autònoma de Manresa. Entre molts altres, és autora del llibre La Seu de Manresa (Farell Editors, 2006) i l'any 2018 va participar com a ponent a la formació de la basílica amb Els retaules gòtics de la Seu. Confrares, canonges, pintors i devocions.

Finalment, el dia 30 d'octubre Josep Maria Masnou presentarà La canònica de Manresa a l'Edat Mitjana. Masnou és prevere del bisbat de Vic, historiador, arxiver i professor de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic. Actualment està completant una tesis doctoral sobre la catedral de Vic a l'Edat Mitjana. A la seva ponència explicarà com era una monestir dins d'una ciutat en creixement al segle XIV i com desemboca en la construcció d'una gran basílica gòtica com a projecte col·lectiu. 

Totes les conferències són gratuïtes i es duran a terme a la Sala Gòtica de la basílica a les 18.30h. Per assistir a qualsevol de les conferències cal reservar plaça a través del correu electrònic [email protected]

El Mil·lenari de la redotació

El passat mes de juliol des de la Seu de Manresa es van presentar els actes de celebració del Mil·lenari de la seva dotalia, que l'any 1020 va reestablir les possessions de Santa Maria de Manresa i va redefinir els límits de la ciutat. 

El 15 de juliol, el doctor Marc Sureda va oferir la conferència Mil anys d'una represa: Oliba i Manresa. Seguidament, es va inaugurar el denominat Espai Oliba, al sota claustre de la basílica. Ara, l'Espai està museïtzat i forma part de l'itinerari habitual de visita. 
El mes de juliol es van fer 5 sessions de les visites guiades Vesprades Mil·lenàries per explicar els orígens romànics de la basílica i presentar l'Espai Oliba a tots els visitants. 

Els dies 3, 4 i 5 de setembre es va celebrar el 4t Festival de Microteatre Cop d'Ull, una proposta per descobrir la història de la basílica a través d'obres de microteatre escrites especialment per a l'ocasió. 

El cicle de coneixement romànic posarà el punt i final a la celebració del Mil·lenari i serà una de les propostes del Dia de la Seu, celebració anual proposada per l'Associació Amics de la Seu.