Iberpotash sol·licita usar més d'un 80% de l'aigua depurada a Manresa per al seu ús industrial

L''ACA ha donat curs a una concessió d'aigües depurades regenerades de 6,86 hm3 anuals, quan la producció de la depuradora de Manresa és només de 8,5 hm3

EDAR del Cardener, a Manresa, d'on Iberpotash demana captar aigua
EDAR del Cardener, a Manresa, d'on Iberpotash demana captar aigua | Aina Font Torra
22 de setembre del 2020
Actualitzat a la 13:34h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a través del Departament de Territori i sostenibilitat, ha fet pública en el DOGC la sol·licitud d'Iberpotash SA per aconseguir una concessió d'aigües depurades regenerades procedents de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) del Cardener, als Comtals de Manresa, per a ús industrial exclusiu de les seves instal·lacions de Súria. L'empresa minera sol·licita un cabal de 6,86 hm3 anuals, més d'un 80% de la capacitat productiva total de la depuradora, que és de 8,5 hm3 a l'any.

L'ACA, amb l'anunci en el DOGC, ha donat curs a la sol·licitud d'Iberpotash, i ha obert un període d'al·legacions d'un mes a partir de la seva publicació, el passat 31 d'agost. Que hagi transcendit, per ara, la Taula del Llobregat hi ha presentat al·legacions. Segons la sol·licitud d'Iberpotash, la impulsió de l'aigua discorrerà per una rasa compartida amb la conducció del col·lector de salmorres a la conca del Llobregat.

La captació de 6,86 hm3 anuals per part d'Iberpotash deixaria el cabal del Cardener amb només 1,64 hm3 d'aigua depurada a partir de la depuradora de Manresa cap al sud seguint el trajecte del riu, de manera que la depuradora gestionada per Aigües de Manresa treballaria gairebé de forma exclusiva per a l'explotació minera d'Iberpotash.

Per una altra banda hi ha l'afectació al cabal total del Cardener, i de retruc, del Llobregat. L'equivalent de 6,86 hm3 d'aigua depurada anuals és de 200 litres per segon, o sigui, 0,2 m2 per segon. El cabal habitual del Llobregat en el seu pas per Castellbell i el Vilar és de poc més de 10 m3 per segon, i en aquest punt ja han confluït els cabals del mateix Llobregat amb el del Cardener Això vol dir que a l'altura del riu a l'EDAR de Manresa, del que no hi ha informació pública en temps real, el cabal serà, com a molt, de la meitat. Aquesta captació comportaria que aproximadament un 5% del cabal total del riu, inclòs el cabal no depurat, serviria per donar un ús privat a aquest recurs natural.

Territori i Sostenibilitat dona valor a aquesta concessió en la voluntat de "consolidar industrialment la presència de la companyia i en la consideració del Pla Phoenix com d'interès general, consideració que segueix plenament vigent".
Arxivat a