«El fred que crema», d'Agustí Franch, comença a rodar-se definitivament amb un elenc de primer nivell

La pel·lícula, basada en un guió de l'escriptor manresà, s'ambienta a l'Andorra de 1943 i explica l'arribada d'una família de jueus a casa de l'Antoni i la Sara, una jove parella de Sispony

Roger Casamajor donarà vida a l'Antoni, un dels protagonistes de la pel·lícula 'El fred que crema', escrita pel manresà Agustí Franch
Roger Casamajor donarà vida a l'Antoni, un dels protagonistes de la pel·lícula 'El fred que crema', escrita pel manresà Agustí Franch | RNP
17 de setembre del 2020
Actualitzat a les 16:22h
El mes de maig de l'any passat, l'escriptor manresà Agustí Franch avançava, en una entrevista a NacióManresa, que el guió teatral de l'obra Fred (que va escriure fa quatre anys i que va passar per la sala petita del Kursaal a finals del 2017) es convertiria en una pel·lícula de la mà de les productores Films de l'Orient Red Nose Produccions. En aquell moment, Franch ja va explicar que qui n'agafaria les regnes de la direcció seria Santi Trullenque i que es començaria a rodar, entre el gener i el febrer del 2020, a Andorra.

De fet, la trama argumental se situa justament en aquest país. L'acció s'emmarca en la Segona Guerra Mundial i narra la història de la Sara i l'Antoni, una jove parella d'andorrans que viu al poble de Sispony i que, un bon dia de l'any 1943, es troba que una família de jueus pica a la porta de casa seva, demanant aixopluc per refugiar-se de l'horror nazi. Les contradiccions entre fer el que cal com a ésser humà ajudant els refugiats, o salvar la pell a costa d'una gent que no coneixen de res, mourà els dos protagonistes al llarg de tota la trama.

El rodatge comença però la Covid-19 ho atura i ho reestructura tot

Les prediccions que va fer Franch pel que fa a l'inici de la filmació no es van allunyar gens de la realitat: aquest febrer, l'equip de rodatge va començar a fer picar la claqueta. Però la bonança va durar poc amb l'arribada de la pandèmia de la Covid-19, que va obligar a aturar-ho tot. El mes de març s'ajornava el rodatge, sense dates concretes de quan es tornaria a reprendre.

Aquest contratemps, a banda de forçar un canvi en el calendari fílmic, també va desembocar en una mena de crisi actoral. I per què? Doncs perquè alguns dels intèrprets que havien d'encapçalar personatges protagonistes van haver d'abandonar el projecte per incompatibilitat d'agendes. Va ser el cas, per exemple, d'Aida Folch, que era qui donava vida a la Sara. Davant d'aquella desertada, l'equip de rodatge va decidir que el millor que podien fer era tornar a començar de nou (quan es pogués) i introduir alguns canvis, el més rellevant dels quals rau en el títol de la pel·lícula, que va passar de dir-se Fred a anomenar-se El fred que crema. També es van dedicar a buscar actors i actrius que substituïssin aquells que ja no hi eren. Entre les noves incorporacions s'hi troba Greta Fernández, que reemplaça Aida Folch en el paper de Sara. 

La represa

El passat 3 de setembre, i després de mig any en stand by, el rodatge es va tornar a engegar, aquest cop amb més productores al darrere (a banda de Films de l'Orient i Red Nose Produccions, també hi ha entrat a formar part Arlong Productions) i amb el suport reafirmat del Govern d'Andorra, de Televisió de Catalunya i de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

Actualment, doncs, l'equip es troba en plena filmació de seqüències interiors -en escenaris com el Museu Casa Rull de Sispony o la Casa d'Areny Plandolit, a Ordino- i, un cop acabi aquesta fase (cap a mitjan novembre) es posarà a rodar els plans exteriors, també a Andorra. 

A banda de Roger Casamajor i de Greta Fernández en els papers protagonistes, l'elenc interpretatiu d'El fred que crema comptarà amb Daniel Horvath (Ventajas de viajar en trenKamikaze); Pedro Casablanc (Truman, Dolor y gloria, Superlópez), Adrià Collado (La que se avecina, Perdona se te llamo amor, La Riera), Ksawery Szlenkier (Into the night, My name is Sara), i Peter Nikolas (La casa de papel, Élite).