El Cor Francesc Valls reprendrà l'activitat diumenge amb un concert a la Seu Manresa

La formació estrena el Rèquiem de Victoria amb quatre alumnes del Conservatori del Liceu gràcies a un conveni

Assaig del cor Francesc Valls a la Seu de Manresa
Assaig del cor Francesc Valls a la Seu de Manresa | Carola López
Redacció
12 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:54h
El Cor Francesc Valls reprendrà aquest diumenge a les 5 de la tarda els concerts després de mesos d'aturada a causa de la pandèmia. Just mig any després que les escoles tanquessin portes, la formació estrenarà el Rèquiem de Victoria amb una actuació a la Seu de Manresa per homenatjar als sanitaris i a les víctimes de la Covid-19. El concert serà gratuït per al personal dels centres de salut i obrirà la tercera edició del festival Espurnes Barroques, que s'hauria d'haver fet a la primavera i que es va suspendre a causa del confinament. L'assaig general s'ha fet aquest dissabte a l'església de Santa Maria del Pi, on actuaran el diumenge 19 de setembre. En tots els concerts hi haurà quatre alumnes del Conservatori del Liceu gràcies a un conveni entre les dues entitats.

El concert d'aquest diumenge a la Seu de Manresa és a les cinc de la tarda i es repetirà el diumenge 19 de setembre a l'Església de Santa Maria del Pi de Barcelona a dos quarts de deu del vespre. Precisament aquest dissabte s'ha fet l'assaig general del rèquiem a la basílica barcelonina, on la sonoritat del Cor Francesc Valls no s'ha vist afectada tot i que els cantants han mantingut les distàncies per evitar contagis de Covid-19. Tant a l'assaig d'aquest dissabte com a les dues actuacions els intèrprets actuaran sense mascareta, cosa que no podran fer divendres que ve a l'Església de Santa Maria de la Geltrú, a Vilanova i la Geltrú, perquè no hi ha prou distància amb el públic.

Aquest dissabte ha estat la primera vegada en sis mesos en què els integrants del cor s'han retrobat per assajar després de sis mesos d'aturada a causa de la pandèmia. "Els assajos que hem fet anteriorment érem molts menys perquè eren per fer misses a Catedral de Barcelona o a la Sagrada Família i només ens reuníem 4 o 8 cantants", diu el director del cor tot destacant que en aquesta ocasió han estat una vintena i que "ha estat més complicat mantenir les distàncies". "La mascareta en la traiem estrictament en el moment de cantar", explica tot afegint que també es prenen la temperatura i que, "si hi hagués algú amb símptomes, no podria cantar".

El director del Cor Francesc Valls, Pere Lluís Biosca, ha destacat que el concert de diumenge és "molt important" per la formació perquè és el primer que fan "després de mig any" a causa de la parada obligada que han hagut de fer per la Covid-19.

"Durant aquest confinament hem perdut gairebé 50 misses i 6 o 7 concerts", ha explicat en declaracions a l'ACN tot destacant la "il·lusió" que els fa. Biosca ha explicat que el Rèquiem de Tomás Luís de Victoria és una "obra majestuosa i immensa del repertori hispànic". "Té una certa relació amb tot el que està passant perquè és una missa de difunts en què no només es parla de la mort sinó també de la llum i de l'esperança", detalla tot explicant que volen donar "un doble missatge per qui ha patit o ha perdut un ésser estimat però també d'esperança de què aquesta situació pugui anar a millor". Biosca creu que serà molt "especial poder cantar amb públic" i destaca que aquest diumenge la meitat seran sanitaris que "són els que han hagut de treballar i patir més durant aquest període". A, més, detalla que a Manresa la formació també interpretarà l'obra 'Da Pacem Domine', que Arvo Pärt va escriure —per encàrrec de Jordi Savall— arran dels atemptats de Madrid de l'11 de març del 2004.

En les actuacions dels pròxims dies el Cor Francesc Valls comptarà amb quatre alumnes de cant del Conservatori del Liceu. Per poder escollir els cantants el cor va fer audicions durant la primera setmana de setembre. En va escollir 13 que es repartiran en dues o tres produccions de la formació. El director del cor creu que el conveni signat entre les dues entitats "és interessant per tots plegats", ja que l'estil que fan "no es treballa en els conservatoris superiors". "Per nosaltres és interessant perquè acollim gent nova amb una nova manera de fer i per ells també perquè poden actuar en un cor professional", explica.

En el mateix sentit s'ha expressat Roger Casanova, que és un alumne de tercer de cant del Conservatori del Liceu. "La veritat és que és bastant diferent del que estem acostumats perquè has de venir molt més preparat de casa", diu tot afegint que "el nivell és molt més exigent". "Has de treure el millor de tu", conclou.