Marta Roqueta encén la torxa amb un clam per a la democràcia plena en una Marxa marcada per la Covid

La investigadora i escriptora ha reclamant una lluita activa contra la mentalitat autonomista posant en valor el feminisme, el moviment LGTBI i les persones racialitzades

Marta Roqueta-Fernández durant el seu parlament a la Marxa de Torxes
Marta Roqueta-Fernández durant el seu parlament a la Marxa de Torxes | Pere Fontanals
10 de setembre del 2020
Actualitzat a les 23:31h
Una Marxa de Torxes per la Independència sense marxa i amb unes torxes simbòliques, amb el públic separat a dos metres i amb control d'accés, ha tingut en un potent parlament de la investigadora i escriptora Marta Roqueta-Fernández la flama que requeria per ser recordat més endavant no només per les mesures restrictives de la pandèmia, sinó per l'arenga que la ponent ha pronunciat defensant una democràcia plena, la que es fa en el dia a dia a casa i al carrer, que inclogui tothom.

Roqueta ha iniciat el parlament molt crítica amb el moviment independentista. "No vàrem evitar que segrestessin els jordis" i "després de declarar la independència, uns polítics van fugir i els altres es van lliurar a l'enemic". És per això que valora que "l'opressor no et respecta si a cada cop abaixes el cap". "L'Estat només entén la lluita i l'extinció, i si no lluitem els autoritzem a que ens extingeixin", ha afegit, tot criticant que "no sabem imaginar-nos un futur fora dels paràmetres que l'Estat ha previst". "Ha aconseguit colonitzar la nostra ment", ha seguit.

"Fa temps que l'independentisme no mira endavant, reclamem l'amnistia i el retorn de l'autonomia i la gestió de la Covid-19, i oblidem la independència", però encara "la sort que tenim és que els unionistes catalans tampoc no tenen un projecte de futur". Per això ha assegurat que "des del 155 cap endavant, sense independència no hi haurà un govern català efectiu".
 

Aspecte de la plaça Major durant la Marxa de Torxes de la Covid. Foto: Pere Fontanals


Roqueta ha seguit assegurant que el projecte de futur "ha de tenir en la cultura catalana un dels seus puntals". La ciutadania de Catalunya pateix els efectes de "la despossessió i el desarrelament", fruit de dues forces: "el neoliberalisme i l'espanyolisme". Arrel de les vagues feministes i el moviment per la vida de les persones negres arreu del món "ens indiquen que el projecte nacionalista ha de ser feminista i antirracista". "Els catalans som dones, som persones racialitzades, tenim una discapacitat, som trans, lesbianes, gais..." ha seguit, per afirmar que "els ho devem", perquè ells també participen a la lluita.

L'acte, organitzat per Òmnium amb el suport de l'ANC i de nombrosos partits i entitats que han donat el seu suport, ha tingut la interpretació del Cant dels Ocells, a l'inici, i d'Els Segadors, al final. Entremig, la historiadora Conxita Parcerisas ha fet la lectura del manifest i l'alcalde Marc Aloy ha fet una crida a aparcar les diferències entre l'independentisme.