El projecte de macrotanatori de Batanés a Sant Fruitós quedarà en no res

L'actual govern municipal ha iniciat el procediment de resolució del conveni per incompliment contractual amb Eternam després que l'empresa hagi assumit que no es pot fer càrrec del projecte de construcció d'una instal·lació que incloïa quatre sales de vetlla i un crematori

26 d'octubre del 2020
Actualitzat a la 13:17h
Projecte del tanatori - crematori de Sant Fruitós de Bages que no veurà la llum
Projecte del tanatori - crematori de Sant Fruitós de Bages que no veurà la llum | Ethernam
El projecte faraònic de construir un macrotanatori que va impulsar l'anterior alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, no veurà la llum després que l'empresa que havia guanyat el concurs, Vigincost (Eternam), hagi assumit davant l'actual govern que no pot portar-ne a terme l'execució. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha iniciat el procediment de resolució del contracte per incompliment contractual.

El tanatori, que incloïa quatre sales de vetlla i un crematori, només ha estat una realitat sobre el paper. Enlloc més. L'única actuació que va portar a terme Vigincost va ser un moviment de terres a principis de 2019, per anivellar el terreny, i el desplaçament d'uns arbres. Actuacions que, segons ha pogut saber NacióManresa, tampoc no va pagar. O sigui que el projecte ha mort abans de néixer.

Capítol apart mereix la gestió dels serveis del cementiri municipal, inclosos en el conveni que van signar Ajuntament i empresa el 2017 per a 45 anys. El conveni incloïa l'ampliació del cementiri en 75 nous nínxols, ja que es troba en una evident situació límit, que tampoc ha estat iniciada en aquests dos anys i mig. Les tasques de manteniment del cementiri han estat abandonades i presenta un aspecte descuidat, amb males herbes que s'han fet altes i contenidors sense buidar.
 

Contenidor amb taüts a l'exterior del cementiri de Sant Fruitós de Bages. Foto: Cedida


Estirar més el braç que la màniga

Sant Fruitós és el municipi més gran del Bages que no compta amb tanatori propi. Els difunts són traslladats, habitualment, als tanatoris de Manresa o al de Navarcles. El 2017, el que llavors era alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, va decidir impulsar el projecte d'un macrotanatori amb quatre sales de vetlla i un crematori, que en aquells moments hauria estat el primer del Bages. De fet, comptava amb el crematori per a què fos un reclam per ocupar les sales de vetlla amb difunts de tota la comarca, ja que Sant Fruitós, per ell mateix, es mou en unes xifres que oscil·len entre 60 i 75 defuncions l'any, del tot insuficients per justificar quatre sales de vetlla.

Al concurs per a la concessió de la construcció del tanatori amb crematori en un terreny cedit per l'Ajuntament, i la seva administració durant 45 anys, inclosa la gestió del cementiri, només s'hi va presentar Vigincost, vinculada a la funerària Eternam, que no tenia cap experiència amb la gestió funerària a la comarca. Malgrat això, la documentació presentada per l'empresa no era completa i es va haver de tornar a obrir una nova licitació que, finalment, ara sí, es va adjudicar a aquesta empresa.

El projecte i els plànols van ser presentats a la premsa i a la ciutadania, amb un cost valorat en 2 milions d'euros. El juny de 2019, encara amb el govern Batanés, es va atorgar la llicència d'obres per començar la construcció del tanatori. Abans, a principis de 2019, Eternam havia encarregat a Vilà Vila un moviment de terres per posar el sòl a nivell i el trasllat d'uns arbres. A partir de l'atorgament de la llicència, Vigincost tenia tres mesos per iniciar les obres i un any per finalitzar la construcció del tanatori. O sigui, aquest passat mes de juny, el tanatori hauria d'haver-se convertit en una realitat, però ni tan sols s'ha arribat a col·locar ni primera pedra.

El paral·lel a tot aquest procés, Mémora anunciava i construïa a Manresa un nou tanatori amb crematori i deixava sense arguments el projecte megalòman de Batanés. Fins i tot Esfune, que agrupa diverses funeràries de mida petita del país, va anunciar que estudiaria presentar un contenciós contra l'Ajuntament de Manresa pel projecte de crematori al Congost, tot i que mai no va arribar a fer-ho.

Amb la moció de censura a Joan Carles Batanés i Gent fent Poble per part d'ERC, Junts i el PSC, el nou govern es va reunir a primers d'agost amb Aureli Sánchez, responsable de Vigincost (Eternam), per instar-lo a iniciar les obres a partir de l'1 de setembre o a rescindir el contracte. Poc després, Sánchez assumia davant l'Ajuntament que no podia fer-se càrrec del projecte. Amb aquesta resposta, l'Ajuntament ha denunciat el conveni per incompliment contractual.
 

Ramir Ferrer, Luz Helena Bustos, Aureli Sánchez i Jordi Capellas, responsables d'Esfune. Foto: Pere Fontanals


Ara, a per un tanatori "realista"

Un cop rescindit el conveni per a la construcció i gestió del nou tanatori amb Vigincost, l'Ajuntament assumeix, de forma temporal, la gestió del recinte funerari. El govern municipal de Sant Fruitós de Bages no abandona la idea de tenir tanatori propi, però amb una visió "realista" de les necessitats del municipi, segons ha assegurat l'alcaldessa Àdria Mazcuñán, a NacióManresa.

Per la quantitat de defuncions que es donen al municipi, "amb, com a molt, dues sales de vetlla, n'hi ha suficient" i, evidentment, "no cal la construcció d'un crematori". Tècnics i polítics municipals encara han d'acabar de debatre quines seran les necessitats i com s'ha de gestionar l'establiment d'un nou tanatori a Sant Fruitós, "però el projecte de tanatori-crematori amb quatre sales de vetlla queda totalment descartat".

A partir d’aquest mes d’octubre, el consistori durà a terme els treballs de manteniment del cementiri i iniciarà l’estudi per tal de poder construir un centre funerari amb tanatori així com l’ampliació, en cas que sigui necessari, de l’actual cementiri.