L'ESO al Bages tindrà una ràtio mitjana de més de 27,5 alumnes per grup aquest curs

En ensenyament infantil baixarà als 20,4 alumnes per grup i a primària se situa en els 22,6

Un menor en una aula d'una escola
Un menor en una aula d'una escola | Europa Press
08 de setembre del 2020
Actualitzat a la 13:13h
En un estiu en que el tema general de conversa respecte del proper curs escolar ha estat la ràtio d'alumnes per grup/classe degut a les mesures per prevenir els contagis de Covid-19, les dades del departament d'Educació mostren que al Bages se superarà abastament els 20 alumnes per grup, i al Moianès passarà amb els estudiants de secundària.

Les escoles d'ensenyament obligatori al Bages tindran ràtios mitjanes superiors als 20 alumnes per grup durant el curs 2020-21 en cada una de les tres etapes (infantil, primària i secundària) segons les dades fetes públiques aquest dimarts per part de la Direcció dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central. Al Moianès, això només passarà amb els alumnes d'ESO, però no amb infantil i primària, que se situaran significativament per sota dels 20 alumnes per grup.

El proper curs començaran els seus estudis al Bages 1.570 infants que cursaran P3 en 81 grups escolars (ràtio mitjana de 19,4), i al Moianès, 101 alumnes en 5 graus (20,2). Així, el total d'alumnes als tres cursos d'infantil seran de 5.059 en 248 grups al Bages (20,4) i de 327 en 20 grups al Moianès (16.4). Pel que fa a primària, el Bages tindrà 11.584 alumnes repartits en 512 grups (22,6) i el Moianès 816 alumnes en 46 grups (17,7).

Als estudis d'ESO és on les ràtios d'alumnes per grup es disparen tant al Bages com al Moianès. Cursaran 1r. d'ESO al Bages 2.061 alumnes en 77 grups, amb una ràtio de 26,7 alumnes per grup, i en el total d'ESO hi haurà 8.127 alumnes per 294 grups, amb una ràtio que s'enfilarà fins als 27,6 alumnes per grup. Al Moianès, sense ser tant altes, les ràtios a l'ESO també creixen respecte d'infantil i primària. A 1r d'ESO hi haurà 114 alumnes per 5 grups (22,8) i en el total d'ESO, 441 alumnes per 18 grups (24,5).

La FP encara no té tancada la matriculació, però els centres han obert 7 nous grups al Bages en centres públics, 5 per a graus mitjans i 2 per a graus superiors, però els centres concertats n'han tancat 6, tots ells de grau mitjà. En total, el Bages tindrà en centres públics 47 grups d'FP GM i 27 grups d'FP SG, i en centres concertats 16 grups en FP GM i 16 grups en FP GS. El Moianès tindrà 2 grups en FP GM en escoles públiques, 1 més que el curs anterior.

Pel que fa a Batxillerat, el Bages tindrà 1.906 alumnes en 78 grups (24,4) i el Moianès 91 alumnes en 4 grups (22,8).

Nous cicles en centres públics

Per al curs que comença, els centres públics del Bages iniciaran tres nous cicles en Formació Professional Inicial. L'institut Guillem Catà de Manresa estrenarà el CFGM de Farmàcia i parafarmàcia, i incrementarà en un grup el CFGM de Cures auxiliars d'infermeria. Per la seva part, l'institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada començarà a impartir el CFGM de Conducció d'activitats físicoesportives en el medi natural.

Al Moianès, en el marc dels Programes de formació i inserció, se n'iniciarà un d'Auxiliar de vendes i oficina d'atenció al públic.

Noves dotacions de SIEI i AIS a 8 centres

Cinc escoles de primària i dues de secundària públiques del Bages i del Moianès, i una de concertada, han rebut noves dotacions de Suport intensiu per a l'escolarització inclusiva (SIEI) i d'Aula integral de suport (AIS). Són les escoles Serra i Húnter de Manresa, Josep Orriols i Rocs de Moià, Sant Pere de Monistrol de Montserrat, Catalunya de Navarcles, Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada; l'institut Mig-Món de Súria i l'escola-institut Sant Josep de Navàs, a més a més de l'escola Joviat de Manresa.

Obres de reforma, adequació i millora a 5 centres

El departament ha instal·lat nous mòduls als instituts escola Barnola d'Avinyó i Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i a l'institut Manresa Sis i l'escola les Bases de Manresa per valor de 442.000 euros. També ha portat a terme altres actuacions als instituts Guillem Catà i Pius Font i Quer de Manresa. 

També hi ha la nova construcció prevista de l'escola Pla del Puig de Sant Fruitós, que es troba pendent de licitació d'obra, de l'institut escola de Castellterçol, que encara es troba pendent de projecte.

En conveni amb els respectius ajuntaments, també hi ha ampliacions a l'escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa i a l'escola La Popa de Castellcir.

Més personal docent a la Catalunya Central

Educació tindrà 6.172 professionals docents al conjunt de centres d'ensenyament de la Catalunya Central, que signifiquen 180 educadors més que el curs anterior. També el personal de serveis educatius i inspecció creix en 8 professionals respecte del curs 2019-20 i creix fins als 152 treballadors.

Reforços en l'escola inclusiva per la Covid-19

A nivell de la Catalunya Central, el departament ha reforçat el sistema d'escola inclusiva amb motiu de la Covid-19 en 18 tècnics d'integració social, 37 tècnics especialistes en educació infantil i 5 educadors socials.