Amb mosaics de primer nivell i una nova il·luminació: així lluirà el renovat Santuari de la Cova

L'artista Marko Rupnik, considerat el Miquel Àngel del segle XXI, ha estat l'encarregat de dissenyar els vuit altars que componen el temple religiós; un temple que, si la pandèmia ho permet, es reobrirà al públic a finals d'any

Les obres al Santuari de la Cova de Sant Ignasi és previst que finalitzin abans d'acabar l'any
Les obres al Santuari de la Cova de Sant Ignasi és previst que finalitzin abans d'acabar l'any | Pere Fontanals
08 de setembre del 2020
Actualitzat a les 15:53h
Qui aquests dies hagi passat per davant del Santuari de la Cova de Sant Ignasi haurà vist que l'entrada està envoltada de tanques metàl·liques, i que és impossible accedir dins del recinte sagrat. De fet, el temple religiós no reobrirà portes al públic fins a finals d'aquest 2020. "I això si tot va bé", assenyala el Superior de la Comunitat Jesuïta Cova de Sant Ignasi, Lluís Magriñà, fent referència a la imprevisió de la pandèmia de la Covid-19.

Però què s'hi està fent, al Santuari, que el mantingui tancat durant tant temps? Doncs unes obres de cap a peus, que remodelaran l'interior de la basílica tant a nivell decoratiu com a nivell tècnic. Unes obres que s'emmarquen en el 500è aniversari de l'arribada a Manresa de Sant Ignasi de Loiola, fundador de l'orde dels jesuïtes. I és que recordem que va ser precisament a la capital del Bages on Sant Ignasi va experimentar el seu èxtasi místic, que posteriorment el portaria a escriure els anomenats Exercicis Espirituals, una espècie de Bíblia per als jesuïtes, així com també per aquelles persones que busquin "ordenar la seva pròpia vida i encaminar-se cap a una existència en plenitud seguint el Crist", ressalten des de la Cova.

Així doncs, i tenint en compte la proximitat de l'efemèride, el Superior General dels Jesuïtes va proposar als religiosos residents a la Cova de dur a terme treballs de millora al Santuari. "Feia molts anys que no s'hi feia res; les darreres obres al temple daten de l'any 1991, i van servir per arreglar-ne el terra", apunta Magriñà. Era evident, doncs, que havia arribat el moment "de posar-lo una mica al dia".

Vuit mosaics dissenyats pel Miquel Àngel del segle XXI

Era el mes de gener de l'any 2015, quan el Superior General dels Jesuïtes va suggerir una remodelació del Santuari. En aquella mateixa conversa, "ens va comentar que podríem parlar amb Marko Rupnik perquè s'encarregués de dissenyar els mosaics que decorarien els vuit altars de l'església". I així ho van fer. Pocs dies després, rebien resposta: sí, ho faria ell.

I qui és, Marko Rupnik? Nascut a Eslovènia l'any 1954, és un sacerdot jesuïta que combina la seva activitat religiosa amb una prolífica vessant artística que l'ha fet mereixedor d'un sobrenom de gran categoria: el de Miquel Àngel del segle XXI. La seva destresa a l'hora de dissenyar mosaics l'ha portat a viatjar per mig món. Entre d'altres, Rupnik ha concebut els mosaics de la capella Redemptoris Mater del Palau Apostòlic del Vaticà; els de l'església de San Giovanni Rotondo (a Itàlia); els dels santuaris de Fàtima i Lourdes; els de la Catedral de l'Almudena de Madrid, o els del Santuari de Sant Joan Pau II, a Washington D.C.

Que un artista com ell accedís a fer-se càrrec del disseny dels mosaics del Santuari de la Cova de Sant Ignasi, va suposar un gran goig dintre de la comunitat jesuïta de la Cova.
 

Pintures que fins ara havien decorat els laterals del Santuari de la Cova de Sant Ignasi Foto: Youtube


Tal com explica Lluís Magriñà, la intervenció de Rupnik a l'església manresana se centra en crear els vuit mosaics que decoraran els altars de les naus laterals del temple, i que substituiran les actuals pintures de sants i santes que hi ha. Els mosaics, comenta el Superior de la Comunitat Jesuïta Cova de Sant Ignasi, "resseguiran el pelegrinatge cristià a través dels Exercicis Espitituals". En aquest sentit, i tenint en compte que els textos que componen els Exercicis Espirituals es divideixen en quatre setmanes, hi haurà dos mosaics dedicats a cada setmana, ordenats cronològicament.

Això vol dir, doncs, que els visitants, si volen fer el recorregut 'correcte', hauran de començar pels altars del lateral esquerre del Santuari: els dos primers faran referència a la primer setmana d'exercicis (on s'afronta el caos i la foscor que portem dins), i els altres dos, a la segona setmana (amb referències a la vida de Jesús). El recorregut continuarà pel presbiteri ("que quedarà molt igual a com està ara", detalla Magriñà), i finalitzarà amb la contemplació dels quatre mosaics que decoraran el lateral dret de l'església: els dos més propers al presbiteri es referiran a la tercera setmana d'exercicis (on s'acompanya Jesús fins a la creu), i l'altre parell reflectirà la quarta setmana (la de la resurrecció).

"El que pretenem amb aquesta remodelació és que la gent que vingui, quan surti, tingui una experiència introductòria de la vida i el llegat de Sant Ignasi", exposa Magriñà, que també comenta que a banda dels nous mosaics, "hem aprofitat les obres per repintar el Santuari, per canviar el circuit elèctric (fa quaranta anys que tenim el mateix), i per donar més incidència a la il·luminació".

Reobertura a finals d'any

Si la pandèmia ho permet, està previst que Marko Rupnik i el seu equip viatgin a Manresa la darrera setmana de novembre. "Com que els dissenys ja els té acabats, l'únic que haurà de fer aquí serà col·locar els mosaics a les parets corresponents", diu Magriñà: "Rupnik em va dir que no trigarien més de tres setmanes a deixar-ho enllestit", avança.

Això significa que a mitjans de desembre les obres al temple quedarien enllestides i que, per tant, es podria tornar a obrir al públic abans d'acabar l'any. Tot depèn, repetim, de com evolucioni l'actualitat del coronavirus.
 

Així quedarà el Santuari de la Cova un cop acabin les obres de millora Foto: Youtube


Unes obres de 500.000 euros

Els treballs de millora del Santuari de la Cova de Sant Ignasi han costat, aproximadament, 500.000 euros. Aquest finançament s'ha aconseguit amb ajudes de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya així com també de CaixaBank i "de tota una sèrie de persones d'arreu que han fet donatius", detalla Magriñà.

Un vídeo a Youtube que mostra com quedarà el Santuari un cop acabin les obres

Des del perfil de Youtube de la Cova de Sant Ignasi es va publicar, el febrer de l'any passat, un vídeo en el qual es mostra, a tall de simulació, com quedarà el Santuari un cop finalitzin les obres. "Els mosaics que es veuen en l'audiovisual no són els que es col·locaran a l'església, però ajuden a l'espectador a fer-se'n una idea", assenyala Magriñà.