L'Ajuntament fa valer l'esforç de tothom per tenir Festa Major a Manresa

Els 26 actes i espectacles que es van programar van tenir un 90,7% d'ocupació respecte de les reserves fetes

Joan Calmet, Marc Aloy, Anna Crespo i Joan Orriols durant la roda de premsa
Joan Calmet, Marc Aloy, Anna Crespo i Joan Orriols durant la roda de premsa | Pere Fontanals
02 de setembre del 2020
Actualitzat el 03 de setembre a les 12:09h
L'Ajuntament de Manresa i l'Associacció Manresa de Festa han mostrat la seva "satisfacció general" per com s'ha dut a terme la Festa Major de la ciutat i "del comportament, comprensió i compromís" del públic que va assistir a algun dels seus actes. Així ho ha destacat l'alcalde Marc Aloy, en la roda de premsa de valoració d'un programa "que no va incloure els actes amb més personalitat", però que va demostrar que "la cultura, ben programada, és segura".

Aloy ha destacat també l'esforç de "repensar actes i espectacles perquè fossin assumibles" en la situació de pandèmia actual, uns actes que van estar ben formulats des de l'inici com ho demostra el fet que després de "les declaracions potser desafortunades del president Quim Torra" sobre noves mesures de seguretat, "vàrem poder continuar tirant endavant la festa".

En aquest sentit, la regidora de Cultura, Anna Crespo, ha destacat que dels 26 espectacles programat, 19 es van omplir al 100% de les reserves fetes, "i els que no, majoritàriament, va ser per culpa de la pluja de divendres i dissabte, o per la previsió de pluja". En total, l'aforament ocupat va arribar al 90,7% amb una assistència total de 8.337 persones (2.691 a exposicions i 5.646 a espectacles). La regidora ha destacat que la inventiva a l'hora d'idear actes que complissin amb la normativa "ens portarà segurament a mantenir-ne algun d'ells en futures edicions".

Crespo ha volgut destacar l'exposició de land art Microscopies que va tenir lloc al parc del Secà de l'Anella Verda que va deixar l'obra Vèrtex, de Toni Carr, com a escultura permanent, o l'"Art confinat" que va tenir lloc a l'Anònima amb prop de cent artistes locals. O els espectacles itinerants o l'autocinema. "Tots plegats són actes que poden haver arribat per quedar-se", ha afirmat. També el Castell de focs doble "ha tingut una bona valoració".

A les exposicions hi van passar un total de 2.691 visitants. La imatgeria de Manresa va atraure 600 visitants, les visites a la Pirelli 200, l'Art Confinat, 800, l'Elogi del Malentès, 309, el Concurs d'Artistes Manresans, 532, i les Microscopies, 250.

En una Festa Major sense programa de mà, la web creada especialment per a l'ocasió va tenir 34.738 visualitzacions d'un total de 8.437 usuaris únics.

Sense actuacions policials relacionades directament amb la Festa Major

Del 24 d'agost a la matinada de l'1 de setembre, la Policia Local de Manresa va portar a terme unes 600 actuacions, un 15% més que en una setmana habitual "sense Festa Major". El regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, ha assenyalat que "la notícia és que no hi ha notícia", pel que fa a actuacions policials relacionades amb la Festa Major. "Evidentment la Policia Local ha portat a terme les actuacions que li són donades per al correcte desenvolupament de la Festa Major, però totes elles han estat d'ordre, trànsit i patrullatge.

Tot i així, les normes de confinament que obliguen els locals d'oci a tancar a partir entre les 12 i la 1 de la nit, en comptes de les 3, ha comportat que en aquesta setmana, la Policia Local hagi fet 118 intervencions per molèsties generades per festes en domicilis particulars o oci improvisat a l'espai públic. D'aquestes, es van posar 5 denúncies per infringir l'Ordenança Municipal de Civisme.

La Policia Local també va fer 12 inspeccions de comprovació a locals de restauració que van comportar 3 actes d'infracció de les normes Covid relacionades amb els horaris i es van interposar 29 denúncies per no dur mascareta. Finalment, també es van fer 11 intervencions de desallotjament d'espais públics per aglomeració de persones, botellons i altres conductes contràries a la normativa Covid.

En el capítol de seguretat, el president de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols, també ha volgut destacar el comportament dels membres de l'agència de vigilància que es va contractar per controlar l'accés als diversos actes. "Van demostrar molta empatia i compromís tant amb l'organització com amb els veïns que anaven de festa".

Agraïment i felicitacions a la FMA

Marc Aloy també ha volgut tenir un missatge "d'agraïment als col·lectius que organitzen la Festa Major Alternativa de Manresa". Tot i que ha admès que "sempre hi ha bon diàleg" amb ells, particularment "enguany ha estat un diàleg molt fluid" i han portat a terme "la programació amb molta correcció".

El Tradidansa per a més endavant

Anna Crespo ha assenyalat que el Tradidansa, que no es va poder dur a terme per culpa de la pluja, es programarà més endavant tot i que encara no es té data. La resta d'espectacles afectats per la pluja no es reprogramaran ja que alguns d'ells es van suspendre molt més enllà de la seva meitat i altres no tenen sentit fora de la Festa Major.