L'Anònima s'estrena com a espai expositiu de Festa Major amb una mostra plural, actual i molt aplaudida

L'artista manresà Txema Rico ha estat l'encarregat de comissariar "Art Confinat", una exhibició d'obres de creadors bagencs (tant professionals com amateurs) que es podrà visitar fins al 31 d'agost

L'exposició 'Art Confinat' es podrà visitar a l'Anònima fins al 31 d'agost
L'exposició 'Art Confinat' es podrà visitar a l'Anònima fins al 31 d'agost | AFT
28 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:16h
El moviment impressionista va ser, per al manresà Txema Rico, una font d'inspiració. Durant els mesos de confinament va aprofitar per llegir-se un bon grapat de llibres relacionats amb l'art. Un dels que va cridar-li més l'atenció va ser el de la història de l'impressionisme, un moviment que va néixer a París durant la segona meitat del segle XVII i que va suposar una ruptura amb l'academicisme pictòric que fins aleshores predominava al país.

Abans que el moviment comencés a escampar-se, qui tenia la màxima autoritat per decidir quins artistes eren vàlids i quins no, era el Col·legi de les Quatre Nacions. Durant gairebé cent anys, només els alumnes d'aquesta acadèmia podien exposar en l'anomenat Saló de París, una mostra que se celebrava anualment al Palau del Louvre i que era pràcticament l'únic aparador que permetia als creadors donar-se a conèixer i vendre les seves obres. Prendre part d'aquesta exposició no era gens fàcil, ja que hi havia un jurat que decidia qui podia fer-ho i qui no, segons criteris totalment subjectius, molt sovint motivats per interessos polítics.

Va ser arran del malestar que provocava aquest sistema de cribatge, que diversos artistes que repetidament havien vist com les seves obres eren rebutjades pel jurat competent van decidir muntar una exposició paral·lela. La voluntat era fer d'altaveu a tots aquells creadors parisencs que tinguessin ganes de donar a conèixer la seva obra. Així és com va néixer, l'any 1874, la primera exposició impressionista, en la qual hi van prendre part artistes de la talla de Paul Cézane, Edgar Degas o Claude Monet, en aquell moment desconeguts.

Prenent com a exemple aquest capítol de la història artística parisenca, Rico pensar que seria molt inspirador exportar el model de les exposicions impressionistes a Manresa. I aquesta va ser la llavor que ha acabat florint en forma de mostra multitudinària; una mostra que, sota el títol Art Confinat, dona veu a prop de 95 artistes de la comarca del Bages que, durant els mesos de confinament, han creat alguna obra.
 

Els assistents van haver de fer cua per entrar Foto: AFT


Es tracta d'artistes consolidats (com Quim Falcó, Aina Sallés o Galdric Sala), però també d'amateurs i fins i tot de persones aficionades que, al llarg de l'estat d'alarma, van trobar un refugi en l'art. En aquest sentit, l'estil de cada obra és totalment diferent: hi ha des de pintura a l'oli fins a ceràmica, passant per brodat, aquarel·la o gravat, entre d'altres. Amb la temàtica passa exactament el mateix: podem trobar des de quadres que al·ludeixen directament al coronavirus fins a creacions costumistes, així com també recreacions de paisatges o art abstracte.

L'Anònima s'afegeix als espais expositius de la Festa Major

Art Confinat, que es podrà visitar fins el dia 31 d'agost (de set de la tarda a nou del vespre), té com a escenari l'Anònima, un recinte que enguany s'ha incorporat als espais expositius de la Festa Major. En l'acte d'inauguració –que va tenir lloc aquest passat dijous, 27 d'agost, i que va comptar amb un gran nombre d'assistents– l'alcalde de la ciutat, Marc Aloy, va remarcar la importància de poder gaudir d'un equipament com aquest, al bell mig del Centre Històric.

En el parlament que va oferir, el batlle també va voler posar de manifest el moment difícil pel qual està passant la cultura: "teníem clar que aquesta Festa Major havia de donar resposta a aquest sector, que està patint la crisi d'una manera molt greu", va dir, tot agraint l'esforç del comissari Txema Rico i de tots els artistes participants. De fet, la bona rebuda de la mostra fa pensar que potser la cosa no acabarà aquí. Rico així ho va deixar entreveure: "l'any que ve la farem més gran", va assegurar. Seria una molt bona notícia.
 

L'exposició 'Art Confinat' compta amb prop de 95 obres d'artistes manresanes i bagenques Foto: AFT