temps

Canvi radical de temps: pluja torrencial, fort vent i descens brusc de les temperatures

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'alerta per intensitat de precipitació a tot el país divendres i dissabte

per NacióDigital , 27 d'agost de 2020 a les 17:40 |
Cortina de pluja a Gurb. | Emili Vilamala.
La calor d'estiu podria arribar al seu final ben aviat. Aquest divendres arribarà a Catalunya una pertorbació que comportarà precipitació extensa i intensa, un descens notable de la temperatura i una entrada de vent del nord. El Servei Meteorològic de Catalunya informa que entre divendres i dissabte creuarà un sistema frontal que deixarà abundant precipitació a tot el territori i farà caure en picat les temperatures. El pas del front, que agafarà força a partir de divendres a la tarda, deixarà precipitació localment d'intensitat forta, sovint acompanyada de tempesta i pedra, i puntualment temps violent. Posteriorment els xàfecs encara podran ser localment d’intensitat forta al nord-est del país. En aquest sentit, s'ha emès un avís per intensitat de pluja. Durant l’episodi es podran acumular entorn de 80 mm de precipitació a punts de muntanya.

El divendres al vespre és possible que hi hagi pluges d'intensitat torrencial al Camp de Tarragona (40 mm en 30 minuts). Sovint aniran acompanyades de tempesta i no es descarta de calamarsa o pedra. Així, al Pirineu, al Prepirineu oriental i al Camp de Tarragona és possible que siguin molt abundants mentre a la resta de Catalunya haurien de ser escasses o moderades.
A més, el pas del front comportarà l’entrada de vent del nord que provocarà una davallada notable de la temperatura, assolint valors per sota del que correspondria per l’època de l’any. Les mínimes cauran divendres entre 3 i 6 graus per tot el territori i el dissabte encara més, amb una caiguda de fins i tot més de 10 graus.

Aquesta davallada de la temperatura provocarà un descens de la cota de neu, que serà baixa per un mes d’agost i se situarà al voltant dels 2400 metres de cara a dissabte. L’entrada de vent del nord portarà ratxes fortes als cims del Pirineu, l’Alt Empordà i les terres de l’Ebre i, conseqüentment, una alteració marítima a la Costa Brava, amb onades màximes que podrien superar els 2,5 metres d’alçada.

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que la setmana vinent es mantindrà l’entrada de vent del nord, amb possibilitat de precipitació a la cara nord del Pirineu i a punts del litoral i el prelitoral central. I, malgrat que la temperatura tendirà a recuperar-se, no es preveuen calorades com la d’aquests dies.

 

Participació