La mostra d'art contemporani «Elogi del malentès» arriba a Manresa

Catorze artistes conviden a reflexionar sobre el conflicte que genera el malentès i com facilita descobrir un nou punt de vista

Una de les obres de l'exposició «Elogi del malentès», d'Andrea Gómez
Una de les obres de l'exposició «Elogi del malentès», d'Andrea Gómez | DiBa
Redacció
26 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:21h
Elogi del malentès, la nova mostra itinerant produïda per la Diputació de Barcelona, a través del Programa d'Arts Visuals de l'Oficina de Difusió Artística, reprèn el seu calendari d'exhibició a Manresa, on es podrà visitar del 27 d'agost al 25 d'octubre, al Centre Cultural El Casino.

Catorze artistes conviden a reflexionar sobre el conflicte que genera el malentès i l'ocasió de descobrir un nou punt de vista, en aquesta mostra col·lectiva, a cura de l'escriptora i investigadora independent, Joana Hurtado.

La proposta d'Hurtado, actual directora de la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació de Barcelona, és una invitació a reflexionar sobre el conflicte que destapa el malentès i l'oportunitat que proporciona per descobrir un punt de vista alternatiu. Per a la comissària, «en un moment com l'actual, en que el desacord es fa evident als carrers i molts conflictes socials no troben respostes polítiques (...) l'art contemporani ofereix un veritable espai de debat, una multiplicitat de veus crítiques des d'on qüestionar l'ordre establert». I afegeix que «donar la benvinguda al malentès és obrir un nou escenari de relacions on art i política es troben, no per buscar una solució, sinó per repensar les lliçons apreses i permetre la trobada amb aquest altre món que canviarà per sempre el nostre».

Les obres corresponen a les artistes Mar Arza, Cabello/Carceller, Lúa Coderch, Kajsa Dahlberg, Anna Dot, Dora García, Andrea Gómez, Núria Güell, Alexandra Leykauf, Mariona Moncunill, Mireia Sallarès, Batia Suter i Pilvi Takala. Les seves intervencions destapen els malentesos que hi ha darrere de percepcions comunes, ja siguin somnis, amor, sexe, amistat o el descobriment de la diversitat, per citar alguns exemples, i emplacen el visitant a fer-ne la seva pròpia lectura.

Itinerància per nou municipis

Elogi del malentès va iniciar la seva itinerància a Can Palauet de Mataró el novembre passat on va rebre 1.500 visitants. A continuació es va presentar a Vilafranca del Penedès, a la Sala dels Trinitaris, del 17 de gener fins al seu tancament per la crisi sanitària de la Covid-19 el passat mes de març.

Després de visitar Manresa, la mostra itinerarà pels municipis següents: Badalona (Sala Josep Uclés. Centre Cultural El Carme, 6 de novembre - 17 de gener de 2021), Granollers (Museu de Granollers, 22 de gener - 21 de març de 2021), Martorell (Muxart. Espai d'Art i Creació Contemporanis, 25 de març - 30 de maig de 2021), Vilanova i la Geltrú (Centre d'Art Contemporani la Sala, 4 de juny - 12 de setembre de 2021), Sant Cugat del Vallès (Centre d'Art Maristany, 17 de setembre - 14 de novembre de 2021) i Terrassa (Sala Muncunill, 19 de novembre de 2021 - 22 de gener de 2022).

Servei educatiu i activitats vinculades

Igual com en totes les exposicions del programa d'Arts Visuals de la Diputació de Barcelona, la mostra compta amb un servei educatiu específic, dissenyat per a diferents segments i tipologies de públic: alumnat de primària, secundària i d'educació especial, famílies, adults i grups de persones amb Alzheimer, així com els seus familiars i cuidadors. El disseny i la realització del servei educatiu de l'Elogi del malentès és a càrrec de l'associació A Bao A Qu.

A Manresa s'ha programat la visita dinamitzada i taller experimental per a famílies Joc de paraules, divendres 2 d'octubre, a les 18 h; i per a grups de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius, el taller Explorem el malentès, del 28 de setembre al 25 d'octubre. Per a grups de persones amb Alzheimer (amb cuidadors i/o familiars) s'oferta la visita dinamitzada i taller experimental Més que paraules. Per a totes aquestes visites amb servei educatiu cal concertar dia i hora a través del telèfon 938720171 o a l'adreça electrònica [email protected].

En cas que la pandèmia per la Covid-19 no permetés desenvolupar el programa dels serveix educatius presencialment, se n'ha preparat una adaptació online per oferir als grups de primària i secundària.

Pel que fa a les activitats vinculades, el programa d'Arts Visuals ha dissenyat un programa específic per a cada municipi que a Manresa comptarà amb una visita comentada a càrrec de la comissària Joana Hurtado, divendres 4 de setembre, a les 19 h; i la performance de poesia i música electrònica If true: false; else; true amb la poeta i docent, Maria Sevilla, i el músic i matemàtic, Joan Martínez, diumenge 25 d'octubre, a les 18.30 h, en el marc del festival de poesia Tocats de lletra.