Alcaldes d'ERC es troben a Moià per consensuar no lliurar el superàvit a l'Estat

El Vicepresident Pere Aragonès fa una crida "a totes les forces polítiques a demanar la retirada del decret de romanents i a votar-hi en contra al Congrés"

Dionís Guiteras, Pere Aragonès i Roger Torrent a Moià
Dionís Guiteras, Pere Aragonès i Roger Torrent a Moià | Xavier Rius
20 d'agost del 2020
Actualitzat a les 15:07h
"Fem una crida a les altres forces polítiques a demanar la retirada del decret que obliga als a ajuntaments a entregar els superàvits a l'Estat. I si el decret va endavant, votar en contra al Congrés del Diputats". Així de taxatiu ha estat el vicepresident, Pere Aragonès, en la compareixença a la premsa feta en acabar una trobada d'alcaldes d'Esquerra Republicana, que ha tingut lloc aquest matí a Moià, a la que també ha assistit el President del Parlament, Roger Torrent i alcaldes de ciutats com Manresa, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Figueres o Sitges. Trobada que s'ha fet a Moià, com a exemple de municipi governat per Dionís Guiteras d'ERC, que fa deu anys estava arruïnat i ara ha sanejat els seus comptes.

El Vicepresident de la Generalitat ha estat taxatiu en la seva oposició al decret que també han rebutjat alcaldes de Podem i del PSC. Pel que ha demanat que els ajuntaments catalans es neguin a lliurar aquest diners a l'Estat. "Catalunya es planta i esperem que els alcaldes del PSC i Podem també es neguin a lliurar aquests diners". Per la seva banda el President del Parlament, Roger Torrent, ha manifestat que "jo he sigut alcalde molts anys i sé el que és que un veí que no pot pagar el rebuts et vingui a demanar ajuda a l'Ajuntament. I aquest passar el rasclet del govern de l'Estat és un triple disbarat. És injust, és regressiu i és irresponsable. I castiga als ajuntaments que han fet bé la feina". Guiteras ha recordat que "les alcaldies governades pels republicans som capces d'estalviar i generar serveis i economia per als veins i veines. En canvi l'Estat en demana els romanents perquè diu que ho gestionarà millor que nosaltres"

A preguntes dels periodistes sobre la convocatòria d'eleccions al Parlament, el Vicepresident Aragonès ha afirmat que "és el President qui té la potestat per convocar-les, i entenc que s'han de convocar des de les institucions catalanes, no des del Tribunal Suprem i que sigui el jutge Marchena qui posi la data". I ha afegit que "seria molt greu que en temps de pandèmia el país estigués sense president".

Pel que fa els discrepàncies entre Junts per Catalunya i Esquerra, el president del Parlament, Roger Torrent, ha dit que "nosaltres no jugarem a desgastar a companys de viatge. És millor treballar amb unitat estratègica per construir que jugar al desgast dels aliats. Per últim en relació als pressupostos de l'Estat, Aragonès ha afirmat que estem disposat a parlar-ne quan ens cridin, "avui mateix a les tres si volen. Però el govern de l'Estat ha de triar entre pactar amb la dreta liberal de Ciutadans o amb l'esquerra progressista i independentista que som nosaltres".
Arxivat a