Religió

El funeral bagenc de Pere Casaldàliga omple Balsareny d'emocions i simbologia

Les causes del bisbe han estat representades amb ofrenes a l'altar com el rem karajà, símbol de la lluita indígena

per Redacció , 15 d'agost de 2020 a les 21:15 |
Funeral per Pere Casaldàliga des de fora de l'església de Balsareny | Família de Pere Casaldàliga
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'interior i l'exterior de l'església parroquial Santa Maria de Balsareny s'ha omplert de gent que ha volgut seguir amb la família el funeral bagenc del bisbe emèrit Pere Casaldàliga, mort el passat 8 d'agost als 92 anys. L'acte s'ha seguit amb gran emoció i una simbologia molt ben curada dels valors que sempre va defensar.

Tant a l'interior del temple com a fora, els elements indígenes, de la lluita obrera, racial o de la dona s'han combinat amb els del catolicisme des de la humilitat, lliurament i enteresa que el van caracteritzar.


La família, amics i veïns han recordat la defensa dels drets humans del bisbe, sempre al costat del "poble senzill", i n'han abraçat el "llegat universal". "Com a bon fill de Balsareny, has estat un traginer incansable de l'esperança", ha expressat la família en un dels missatges que s'han llegit.


Autor: Pol Ribera | Comiat.cat

Les causes del religiós han estat representades amb ofrenes a l'altar; així, han envoltat la seva fotografia el rem karajà, símbol de la lluita indígena, i el barret de palla sertanejo, de la lluita dels treballadors, entre altres objectes.

L'ofici ha estat presidit pel seu amic personal i claretià de Vic, Joan Soler, acompanyat del rector de Balsareny, mossèn Antoni Bonet i capellans del bisbat de Solsona i companys claretians.

La música ha anat a càrrec del músic sallentí Carles Cases, compositor de la peça Araguaia, acompanyat de músics i la coral Sant Esteve de Balsareny. Famíliars del bisbe han llegit poemes seus, han fet una primera lectura, han dirigit els salms i han portat a terme l'ofertori.
 

Cerimònia a l'interior del temple. Foto: Família de Pere Casaldàliga


La cerimònia ha finalitzat amb els missatges finals de la família, de la comissió Pere Casaldàliga, de l'alcaldessa de Balsareny, de Conxita López, dels mossèns Jordi Orobitg i Anton Guixé, que han seguit la seva trajectòria, i de Maritxu Ayuso, amiga personal que ha tingut cura del bisbe durant molts anys.

 

Participació