Cabra d'Or

Moià celebra la tradicional Cabra d'Or en format breu

La festa ha durat un dia en comptes dels dos habituals

per Xavier Rius Sant , Moià, 11 d'agost de 2020 a les 09:06 |
Moià no s'ha perdut la festa de la Cabra d'Or | Xavier Rius
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dilluns al vespre s'ha celebrat en el parc municipal de Moià, l'onzena edició de la Cabra d'Or, que a causa de les restriccions del Covid-19, enlloc de durar dos dies i fer els cercaviles i danses pels carrers i places del poble, la recerca nocturna de la cabra als voltants del Castell de Clarà, i els balls de celebració a la plaça de l'església on participa tothom, ha tingut un format reduït d'una hora i mitja de durada i amb aforament restringit a 450 persones que s'han mantingut a les seves cadires guardant la distància de seguretat.

Tot i això la gent ha gaudit força d'aquesta representació reduïda, ja que finalment sí que s'ha pogut fer aquesta celebració, que s'ha convertit en l'esdeveniment més participatiu de la festa major. I cal reconèixer que els joves actors i organitzadors han sabut solucionar amb efectes senzills però enginyosos, parts força participatives que no s'han pogut fer, com la nit en la que els vilatans busquen la cabra. I hi han hagut novetats divertides en les danses fetes pels actors dalt l'escenari, o el fet de tenir una protagonista femenina, la Dolça, que enguany ha mostrat una gran espontaneïtat i iniciativa, amb un rol totalment allunyat de la noia poruga, submisa o ignorant sobre els plaers de la carn.  


La representació de la cabra d'Or neix del misteri d'una suposada cabra d'or enterrada entre les runes de l'antic castell de Clarà i que Guil·larà de Planella, germà del senyor feudal, Pere de Planella, aprofitant que ha marxat amb el rei en una campanya militar, l'any 1381 intentarà recuperar i quedar-se la cabra. I per aconseguir-ho, quan el pare de la jove Dolça li demana permís per casar la seva fill amb el seu promès, Bernat, en Guil·larà de Planella comunica la seva voluntat de quedar-se la noia per passar la primera nit, a no ser que els vilatans trobin i li portin la Cabra d'Or.

El poble va aquella nit al castell, troba la cabra que portarà l'endemà al poble enmig d'una gran alegria i cercaviles que enguany no s'han pogut fer. Però el senyor, avariciós, decidirà que es queda la cabra i també la noia. Llavors els vilatans s'organitzen, apedreguen a Planella i els seus soldats que han de fugir, alliberant la noia que aquella mateixa nit en mig d'una gran festa es casa amb Bernat. Al llarg de la representació, s'ha tingut un record per un dels impulsors de la celebració d'aquest esdeveniment, el Gori de Cal Matias, mort aquest any.

 

Participació