La Federació de Veïns de Manresa diu que no volen que les càmeres «tinguin un control absolut dels carrers»

El seu president, Antoni Erro, assegura que vol un desplegament que sigui "auditable", gestionat per agents de policia i amb la màxima transparència

El president de la FAVM, Antoni Erro, durant una intervenció a l'Ajuntament en una imatge d'arxiu
El president de la FAVM, Antoni Erro, durant una intervenció a l'Ajuntament en una imatge d'arxiu | AjM
09 d'agost del 2020
Actualitzat el 10 d'agost a les 7:29h
Antoni Erro, president de la Federació de les Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), s'ha tornat a mostrar favorable al desplegament de càmeres de vigilància a la ciutat, però les ha justificat en el fet que "són més econòmiques i ràpides" que la contractació de nous agents. 

"En totes les reunions que hem tingut amb l'Ajuntament i la Policia Local s'ha insistit en la necessitat de tenir més agents de policia a Manresa, però primer per la llei d'estabilitat pressupostària de l'Estat, que ara sembla que s'afluixa una mica, i per la falta de recursos i la lentitud en preparar els agents a l'escola de policies, hem vist les càmeres com un recurs d'urgència" per cobrir "la sensació d'inseguretat que existeix entre la ciutadania", ha explicat. A Manresa faltarien una trentena d'agents, ha explicat segons les converses que a mantingut amb membres del govern municipal.

Però la prioritat de la FAVM és "la incorporació de nous agents" a la Policia Local. Una càmera "és un element passiu" i un agent "és reactiu", però un agent pot tardar gairebé un any i mig a trepitjar carrer des que entra en el cos, ha explicat, "i mentrestant s'ha de fer alguna cosa".

De totes maneres, Erro, assegura que "no volem un control absolut dels carrers". Els veïns volen que el desplegament de les càmeres comporti mesures "auditables", que siguin gestionades per agents de policia, "no volem que ho gestioni una empresa privada",  i que "en qualsevol moment es pugui saber quin agent està gestionant el seu visionat". Fins i tot estaria d'acord en que "hi hagués un led a cada càmera que s'encengués quan l'agent hi fa zoom", per facilitar que els ciutadans puguin accedir al seu contingut si és el seu desig.

La FAVM no ha votat la seva postura sobre les càmeres de vigilància -l'agost no es fa junta- "però en les converses que hem tingut ha quedat clar que coincidim". Tampoc no han entrat cap instància a l'Ajuntament. "Creiem que les càmeres, a banda de tenir un efecte coercitiu sobre el possible delinqüent, també tranquil·litzarà la població que a dia d'avui té molta sensació d'inseguretat als carrers", ha afirmat.