El PSC de Manresa es mostra partidari de l'ús de videocàmeres per garantir la seguretat de tothom

Emplaça l'alcalde Aloy a iniciar una primera prova pilot ràpida al Centre Històric.

El PSC es mostra favorable a les càmeres de videovigilància
El PSC es mostra favorable a les càmeres de videovigilància | AjBiR
Redacció
08 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:51h
El grup municipal del PSC ha emès un comunicat en el qual dona suport a la petició que diverses associacions de botiguers i la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa han fet recentment a l'Ajuntament per tal que s'instal·lin videocàmeres de seguretat en alguns carrers de la ciutat.

Un cop analitzada la petició, i consultats experts en el tema, el grup del PSC està en disposició de donar suport a la iniciativa i emplaça el govern municipal a no demorar l'inici de la tramitació d'una primera prova pilot en alguna de les zones del Centre Històric que acumulin un major nombre d'incidents de seguretat i de convivència.

Segons el portaveu del PSC, Felip González, la instal·lació de videocàmeres en benefici d'una millor sensació de seguretat "és una qüestió que està actualment molt regulada per una legislació molt garantista i que necessita d'una tramitació que es pot allargar mesos i, per tant, és convenient que l'estudi de la viabilitat que ha manifestat el govern Aloy que vol fer s'iniciï de seguida". "Està clar –prossegueix González– que les videocàmeres no són una panacea que ho resoldrà tot, però també és cert que són una bona eina afegida a les actuals per millorar la percepció de seguretat de manresanes i manresans".

A més a més, segons el PSC, el procediment legal previ i de control de la instal·lació i us de les videocàmeres és molt estricte i impedeix un presumpte mal ús per part de ningú. I d'altra banda, els arguments més habituals contraris a la seva utilització "són rebatuts per la dura actualitat d'una societat en la qual ja tenim càmeres que ens detecten i graven per tot arreu, sense que estigui demostrat que els drets a la intimitat no estan prou protegits".

En una ciutat com Manresa tenim, recorda el PSC una web-cam enfocada a la plaça Major, càmeres de vídeo protecció en un bon grapat d'edificis públics (exemple, la mateixa casa consistorial, o l'edifici de la Policia Local a La Florinda); també a moltes botigues en el seu interior i també en l'exterior, a tots els caixers automàtics, a més de càmeres del mateix Ajuntament en dos punts del Centre Històric per regular l'accés a carrers amb circulació de vehicles prohibida... "Es fa difícil dir que unes poques càmeres més emplaçades amb la voluntat de garantir la seguretat de vianants i de comerciants, puguin ser una agressió afegida a la intimitat; sobretot si l'Ajuntament i la Policia Local és qui es fa càrrec del seu bon ús i de la garantia de legalitat".

Cal afegir dos arguments més per avalar el posicionament favorable del PSC: El primer, que per raó de les actuals competències locals, l'Ajuntament ha pogut fer uns ajuts molt modestos al comerç de proximitat en el marc de l'actual crisi econòmica generada arran de la pandèmia de la Còvid-19. "Fer cas a aquesta petició dels comerciants seria facilitar-los un incentiu a lluitar contra les complicacions que actualment ja han de superar per mantenir la persiana oberta".

I en segon lloc, la inversió econòmica que suposa la instal·lació de videocàmeres és actualment molt abastable segons que ens han confirmat els experts consultats i més encara, tenint en compte la recent estrena d'una moderna sala de control a la seu de la Policia Local.