Monistrol de Montserrat tornarà al Renaixement amb visites teatralitzades sobre Joan Carles Amat

Diumenge s'estrenaran les rutes sobre aquest prohom que va escriure el "Tractat sobre la guitarra", obra referent a nivell mundial, però que també va destacar en molts altres àmbits del coneixement

Joan Miguel i Joan Pozo durant la presentació de les visites sobre Joan Carles Amat
Joan Miguel i Joan Pozo durant la presentació de les visites sobre Joan Carles Amat | Pere Fontanals
06 d'agost del 2020
Actualitzat a les 19:03h
Monistrol de Montserrat aprofitarà els propers dos diumenges d'agost per engegar unes visites teatralitzades aprofitant la figura de Joan Carles Amat, que va ser batlle i metge del poble als segles XVI i XVII i que és mundialment conegut pel seu Tractat sobre la guitarra, obra de referència a les escoles de música d'arreu.

Ho han explicat aquest dijous al matí l'alcalde de Monistrol de Montserrat Joan Miguel i l'historiador Joan Pozo que, a més de fer les tasques d'investigació sobre Joan Carles Amat, el reencarnarà en les visites dels propers diumenges 9 i 16 d'agost. A més, de cara a setembre, l'Ajuntament senyalitzarà els punts d'interès del polifacètic científic al municipi, amb marca pròpia i amb codis QR per accedir a la informació. Tot en coordinació amb l'Associació d'Amics de Joan Carles Amat.

La visita teatralitzada començarà a l'església de Sant Pere, passarà pels Espilons, la Casa del Consell, els Jardins de la Sala, la plaça de la Font Gran, el carrer de Sant Joan i la plaça del Bo-Bo, tots ells espais de referència d'Amat. El municipi vol aprofitar l'experiència d'èxit dels Romeus, també, i aplicar-la a aquestes noves visites.

El paral·lel, la il·lustradora Pilarín Bayés està editant un conte sobre la figura de Joan Carles Amat i el Monistrol de Montserrat dels seus temps que ajudarà a captar l'atenció d'un públic familiar a les visites teatralitzades.

Joan Pozo ha explicat que aquests dos primers diumenges amb visites teatralitzades "són una prova pilot", però que més endavant incorporarà més personatges i es podran allargar fins i tot durant l'hivern. "Monistrol de Montserrat és un poble molt maco que molta gent el coneix només per passar-hi per la carretera", ha explicat Joan Miguel. "El que volem és tirar la xarxa i que la gent entri i Joan Carles Amat és un molt bon reclam", ha explicat.

Les visites tindran lloc els diumenges 9, a les 12h i a les 19h, i 16 d'agost a partir de les 12 del migdia des de la plaça de l'Església. És imprescindible fer-ne reserva prèvia a l'Oficina de Turisme de Monistrol o escrivint a mdm.turisme@monistroldemontserrat.cat.

Prohom renaixentista al Bages Sud

Joan Carles Amat (1572-1642) és sobretot conegut a nivell mundial pel seu Tractat sobre la guitarra, que va escriure amb només 14 anys, però com a bon home del Renaixement va cultivar molts altres camps. Com a metge va atendre els monjos del Monestir de Montserrat i va escriure un llibre sobre remeis que es trobava a totes les barberies, que eren els primers centres d'atenció sanitària de l'època. També és seu un llibre amb 400 aforismes del català, i mentre va ser batlle de Monistrol va dissenyar i executar la xarxa d'aigua, inclòs aqüeductes per captar el cabal de la Font Gran.