Recreació històrica

Monistrol de Montserrat tornarà al Renaixement amb visites teatralitzades sobre Joan Carles Amat

Diumenge s'estrenaran les rutes sobre aquest prohom que va escriure el "Tractat sobre la guitarra", obra referent a nivell mundial, però que també va destacar en molts altres àmbits del coneixement

per Pere Fontanals, Monistrol de Montserrat | 6 d'agost de 2020 a les 12:37 |
Joan Miguel i Joan Pozo durant la presentació de les visites sobre Joan Carles Amat | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Monistrol de Montserrat aprofitarà els propers dos diumenges d'agost per engegar unes visites teatralitzades aprofitant la figura de Joan Carles Amat, que va ser batlle i metge del poble als segles XVI i XVII i que és mundialment conegut pel seu Tractat sobre la guitarra, obra de referència a les escoles de música d'arreu.

Ho han explicat aquest dijous al matí l'alcalde de Monistrol de Montserrat Joan Miguel i l'historiador Joan Pozo que, a més de fer les tasques d'investigació sobre Joan Carles Amat, el reencarnarà en les visites dels propers diumenges 9 i 16 d'agost. A més, de cara a setembre, l'Ajuntament senyalitzarà els punts d'interès del polifacètic científic al municipi, amb marca pròpia i amb codis QR per accedir a la informació. Tot en coordinació amb l'Associació d'Amics de Joan Carles Amat.


La visita teatralitzada començarà a l'església de Sant Pere, passarà pels Espilons, la Casa del Consell, els Jardins de la Sala, la plaça de la Font Gran, el carrer de Sant Joan i la plaça del Bo-Bo, tots ells espais de referència d'Amat. El municipi vol aprofitar l'experiència d'èxit dels Romeus, també, i aplicar-la a aquestes noves visites.

El paral·lel, la il·lustradora Pilarín Bayés està editant un conte sobre la figura de Joan Carles Amat i el Monistrol de Montserrat dels seus temps que ajudarà a captar l'atenció d'un públic familiar a les visites teatralitzades.


Joan Pozo ha explicat que aquests dos primers diumenges amb visites teatralitzades "són una prova pilot", però que més endavant incorporarà més personatges i es podran allargar fins i tot durant l'hivern. "Monistrol de Montserrat és un poble molt maco que molta gent el coneix només per passar-hi per la carretera", ha explicat Joan Miguel. "El que volem és tirar la xarxa i que la gent entri i Joan Carles Amat és un molt bon reclam", ha explicat.

Les visites tindran lloc els diumenges 9, a les 12h i a les 19h, i 16 d'agost a partir de les 12 del migdia des de la plaça de l'Església. És imprescindible fer-ne reserva prèvia a l'Oficina de Turisme de Monistrol o escrivint a mdm.turisme@monistroldemontserrat.cat.

Prohom renaixentista al Bages Sud

Joan Carles Amat (1572-1642) és sobretot conegut a nivell mundial pel seu Tractat sobre la guitarra, que va escriure amb només 14 anys, però com a bon home del Renaixement va cultivar molts altres camps. Com a metge va atendre els monjos del Monestir de Montserrat i va escriure un llibre sobre remeis que es trobava a totes les barberies, que eren els primers centres d'atenció sanitària de l'època. També és seu un llibre amb 400 aforismes del català, i mentre va ser batlle de Monistrol va dissenyar i executar la xarxa d'aigua, inclòs aqüeductes per captar el cabal de la Font Gran.

 

Participació