Mineria

Súria aprova per unanimitat una moció per donar suport a la plantilla de la mina de Vilafruns

També demana una planificació clara del futur del sector

per Redacció, 31 de juliol de 2020 a les 11:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple municipal de Súria va aprovar dijous per unanimitat una moció conjunta en què s'expressa "de forma clara i rotunda" el suport de l'Ajuntament als treballadors afectats pel tancament de la mina de Vilafruns i a les seves famílies. En la moció també es demana a l'empresa ICL i a la Generalitat una planificació clara del futur de l'empresa i de les infraestructures públiques necessàries per al sector.

En la moció, que va ser presentada conjuntament pels cinc grups de la corporació municipal (PSC, GIIS, ERC, aiS i JxS), es reitera "el compromís" de l'Ajuntament per aconseguir una "activitat minera segura i sostenible, ambientalment i econòmicament", i pel manteniment o reconversió "dels llocs de treball ara afectats pel tancament de la mina de Vilafruns".


L'Ajuntament de Súria també es ratifica en la voluntat de "continuar treballant conjuntament amb tots els actors afectats" en els àmbits laboral, empresarial i institucional per a "la reubicació i/o sortida laboral dels treballadors afectats pel tancament de Vilafruns, per tal de minimitzar l'impacte econòmic i social".

En la moció també es demana que la disminució de producció per part d'ICL "no faci eludir els compromisos que té actualment l'empresa amb l'Ajuntament", i es recorda que Súria és "el municipi que més impacte rep de l'explotació minera".


També es reclama "un tracte similar" al d'altres sectors, com l'automoció i la mineria del carbó, en ajuts i inversions fins que la mina de Cabanasses estigui totalment desenvolupada a nivell d'infraestructura, minadors i personal.

Per aquest motiu, s'emplaça als governs de la Generalitat i de l'Estat a valorar "la possibilitat d'una inversió pública que garanteixi l'execució d'un pla de viabilitat que sigui beneficiós per al nostre territori i per a tots els treballadors".

La moció es farà arribar als comitès d'empresa d'ICL a Súria i Sallent i de les firmes subcontractades, a la direcció d'ICL, al Consell Comarcal del Bages, als ajuntaments de Sallent, Balsareny, Cardona, Berga i Manresa, a la Generalitat, al govern de l'Estat i a la plataforma Promineria.

 

Participació