Fem Manresa demana explicacions al govern municipal sobre el desallotjament dels joves

La formació qüestiona que l'estat dels edificis sigui "el motiu real" d'aquesta actuació "desproporcionada i irresponsable"

Un moment de la concentració dels joves davant l'Ajuntament
Un moment de la concentració dels joves davant l'Ajuntament | Pere Fontanals
Redacció
30 de juliol del 2020
Actualitzat a les 22:55h
Fem Manresa ha emès un comunicat on mostra la seva "estupefacció" davant la notícia del desallotjament de catorze joves -com a mínim vuit d'ells extutelats- de dos pisos ocupats on vivien. El desallotjament, "que s'ha realitzat sense ordre judicial, ha estat impulsat pel consistori amb l'argument que les estructures de l'habitatge són insegures, tot i que en el cas de l'immoble del carrer del Cós hi ha altres pisos amb famílies que no han estat desallotjades".

Fem Manresa també qüestiona que "realitzar inspeccions tècniques amb caràcter arbitrari i d'urgència en casos com aquest crea un precedent molt perillós segons el qual el consistori pot expulsar manresanes de casa seva en qüestió de minuts sense oferir-los cap solució habitacional sota el pretext pervers de la seva pròpia seguretat".

La formació qüestiona que l'estat dels edificis sigui "el motiu real" d'aquesta actuació "desproporcionada i irresponsable", sinó que simplement "s'ha volgut fer fora persones en una situació d'especial vulnerabilitat de casa seva en un moment particularment complicat com és el final del mes de juliol, on no tenen accés als serveis de la ciutat que els procuren atenció i seguiment". 

Els anticapitalistes consideren que "es tracta d'un exemple més de racisme i violència institucional, perquè per solucionar un problema de seguretat se n'ha creat un d'habitacional molt més greu, diferenciant entre manresans de primera i de segona que no semblen preocupar gaire i als quals es pot estigmatizar de forma gratuïta". 

El comunicat segueix dient que "és una actuació irresponsable en termes de seguretat ciutadana, sobretot per als afectats però també per a tota la ciutat, així com també ho és que els Serveis Socials de l'Ajuntament s'assabentin d'aquesta actuació de Seguretat Ciutadana un cop s'ha realitzat, quedant totalment desvalguts per poder fer la seva feina".

Per a Fem Manresa, aquest tipus d'actuació demostra que el govern de la ciutat "segueix tenint tendències reaccionàries en matèria de seguretat ciutadana", donat que "en comptes de prioritzar, tant en recursos, informació i capacitat de maniobra, els Serveis Socials per resoldre els problemes de caire social, ho fa a través de la la solució de la força bruta policial, que només serveix per dispersar el problema, generant de nou un desarrelament i menystenint, com sempre, la prevenció i les solucions estructurals que generin una transformació de les persones i dels barris".

El comunicat apunta directament a la regidoria de Seguretat Ciutadana, que consideren que ha apostat per actuacions que generen "conflictes més greus que els existents, alimentant encara majors vulneracions de drets en persones que ja patien una situació de marginalitat del tot insostenible". 

En aquest sentit, Fem Manresa exigeix al govern "un gir en les seves polítiques de seguretat, absolutament elitistes i dirigides només a una part dels manresans, que miri cap a apostes comunitàries, constructives i feministes que han funcionat en altres indrets, que poden concretar-se en formadors, mediació al carrer o potenciar diverses formes d'apoderament veïnal, etc".

Fem Manresa conclou exigint amb la màxima urgència, "una solució d'emergència perquè aquests joves no es quedin al carrer ni una sola nit, d'entrada, i una solució definitiva en els propers dies per tal que aquestes persones no s'hagin de tornar a buscar la vida en la marginalitat d'una societat que les condemna d'antuvi". La formació també exigeix "explicacions immediates" del govern municipal sobre aquesta actuació.