Els joves extutelats desallotjats a Manresa dormiran a l'AVV del Barri Antic i a l'Escola de Joves

El moviment popular titlla el regidor Calmet de "xèrif justicier" per tirar endavant l'actuació policial

Els joves sobre llençols i mantes davant l'Ajuntament
Els joves sobre llençols i mantes davant l'Ajuntament | Pere Fontanals
30 de juliol del 2020
Actualitzat el 31 de juliol a les 8:29h
Els catorze joves extutelats que aquest dijous al matí han estat desallotjats dels pisos que ocupaven al carrer del Cós i el carrer Hospital passaran la nit a l'AVV del Barri Antic i l'Escola de Joves després de diverses reunions del govern municipal amb mediadors dels joves.

Des del migdia, els catorze joves i membres de diversos col·lectius populars s'han concentrat davant l'Ajuntament després que efectius dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional, amb el suport de la Policia Local, els hagin desallotjat de casa seva amb un informe tècnic que apuntava a danys en l'estructura de l'edifici. En l'immoble del carrer Hospital només hi vivien cinc joves i cap veí més, però en el del carrer del Cós, a banda de nou joves més en l'últim pis, hi viuen altres famílies en la resta de pisos que no han estat desallotjades.

La concentració, fins i tot, ha viscut moments de tensió quan després de la primera trobada el govern municipal els ha ofert una reunió amb l'Oficina Jove divendres al matí, i que la nit de dijous la passessin a la plaça Major amb el compromís de permetre-ho "sempre que es comportessin". Davant d'aquesta oferta els joves s'han enlairat i mirant a l'Ajuntament han començat a cridar "racistes, racistes", mentre els agents de la Policia Local de Manresa intentaves apartar-los de l'accés a la casa consistorial.


La situació ha empitjorat quan un dels agents ha fet el gest de treure la defensa, però alguns dels mateixos joves i dels col·lectius s'han posat entremig per evitar que l'enfrontament anés a més. Poc després arribaven agents dels antidisturbis dels Mossos d'Esquadra, però la situació ja s'havia calmat.

Poc a poc els joves han anat estenen mantes, llençols i coixins davant l'Ajuntament mentre a l'interior de l'edifici consistorial continuaven les reunions. A banda de membres del govern -l'alcalde Marc Aloy i els regidors Joan Calmet i Mariona Homs-, també hi ha accedit una representant del col·lectiu de dones musulmanes Al Noor, i regidors de Fem Manresa -Gemma Boix- i, una mica més tard, del PSC -Felip González.

Després d'una llarga espera, ja cap al vespre, ha finalitzat aquesta reunió amb una proposta del govern molt similar: que divendres visitin l'Espai Jove per mirar diversos programes a aplicar i que la nit de dijous a divendres la passessin repartits entre el local de l'Associació de Veïns del Barri Antic i a l'Escola de Joves amb matalassos de la Creu Roja. Després d'uns primers dubtes, els joves han decidit acceptar la proposta per fer nit sota cobert.

A última hora, la regidora de Serveis Socials, Mariona Homs, l'única del govern municipal que ha parlat amb els joves a peu de carrer, s'ha tornat a reunir amb representants dels col·lectius.
 

La regidora Mariona Homs- amb les mans al pit- ha baixat a parlar amb els joves i els col·lectius. Foto: Pere Fontanals


El moviment popular treballava amb ells

En diverses trobades, els veïns de tots dos pisos havien traslladat al regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, el seu descontent per l'actitud dels joves i d'altres persones que voltaven pels habitatges ocupats en el seu entorn, amb baralles, conflictivitat i petita delinqüència.

Bona part d'aquests joves, a més de ser atesos pels serveis municipals, estaven essent acompanyats per l'Associació Al Noor i per l'Espai de Joves Al Qowa, col·lectiu que forma part del moviment popular de la ciutat, i en el cas del carrer del Cos, s'estava duent a terme una mediació des de diversos espais de Manresa i la Xarxa de Suport Mutu de Valldaura, per tal de pal·liar la situació de desemparament en què es troben. Una mediació que segons expliquen d'aquests moviments "suposava un primer exemple d'empoderament veïnal en la gestió comunitària dels conflictes socials, que estava esdevenint exitosa i interessant, i entre d'altres havia donat com a resultat un acostament entre els veïns i veïnes i aquest jovent a les realitats respectives".

Els diversos col·lectius afirmen que aquest dijous l'Ajuntament "no ha tingut cap mirament en rebentar aquest procés, dispersant el problema i els joves, generant de nou un desarrelament i afavorint, com sempre, la solució de la força bruta davant la prevenció i les solucions estructurals, que generin una transformació de les persones i dels barris, treballant les situacions de marginalitat i violències".

El comunicat que han emès segueix que la ciutat es troba amb "uns Serveis Socials desbordats, que no han rebut oficialment notificació del que estava succeint fins hores després que passés". Per això, els col·lectius apunten directament com a responsable de la situació al regidor de Seguretat Ciutadana Joan Calmet, "que havia promès a alguns veïns fer fora els joves sense cap alternativa, erigint-se maldestrament en una espècie de xèrif justicier que ha generat, per la seva mala praxi, una situació pitjor -complexa i difícil de gestionar- i aberrant en termes de vulneracions de drets".